Un primar clujean, bănuit de ANI de conflict de interese

Un primar clujean, bănuit de ANI de conflict de interese
Un ales local din judeţ este suspectat de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) de conflict de interese.

Este vorba de primarul comunei Sânmărtin, Ioan Fârtan, care a semnat şi derulat două contracte între instituţia pe care o conduce şi o asociaţie în cadrul căreia deţinea funcţia de preşedinte.

"Agenția Naționalã de Integritate a constatat indicii privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese de cãtre Fârtan Ioan, primar al comunei Sânmãrtin, județul Cluj, întrucât, în perioada exercitãrii mandatului de primar, a semnat și derulat douã contracte încheiate între Primãria comunei Sânmãrtin și Asociația Crescãtorilor de Taurine Sânmãrtin (asociație al cãrei președinte a fost persoana evaluatã în perioada 17 iunie 2003 - 07 februarie 2012)", se arată într-un comunicat de presă remis în cursul zilei de miercuri.

Inspectorii ANI susţin că prin semnarea și derularea celor două contracte s-au realizat foloase patrimoniale pentru Asociația Crescătorilor de Taurine Sânmărtin, din partea căreia Fârtan a beneficiat de diverse foloase, în calitate de președinte.

În acest fel, primarul comunei Sânmărtin a încălcat dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publică".

În caz, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracţiunii de conflict de interese de către Ioan Fârtan.

Inspectorii ANI precizează că primarul a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare şi că nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Comenteaza