Un proiect clujean promovează filmul şi dansul european în România

Un proiect clujean promovează filmul şi dansul european în România
Clujenii vor beneficia de un nou proiect în 2015, menit să crească nivelul de conştientizare a diversităţii culturale europene în România, realizat în parteneriat româno-islandez.

Prin proiectul „Legături europene realizate prin cinematografie și dans", trei operatori culturali internaționali își vor uni eforturile organizatorice pentru promovarea artiştilor, a filmului de comedie european, a dansului contemporan european şi specializarea resursei umane în domeniul managementului cultural.

Proiectul a fost inițiat de Fundația Europeană Pentru Cultură Urbană, din nevoia de cunoaştere a artei cinematografice de tipul filmului de comedie şi a artei dansului contemporan ca instrumente de exprimare a diversităţii culturale europene şi din nevoia de specializare a resursei umane pentru promovarea proiectelor culturale.

Aceste nevoi au fost identificate pornind de la faptul că la nivelul publicului larg din România cele două tipuri de artă sunt insuficient cunoscute. De asemenea, tinerii profesionişti cu aptitudini manageriale nu aleg să activeze în domeniul cultural, apărând astfel o carenţă a specialiştilor pentru promovarea proiectelor interculturale.

În cadrul proiectului vor fi formaţi tineri profesionişti ca manageri culturali, prin sesiuni de mentorat susţinute atât de profesionişti din România, cât şi din Islanda. Tinerii vor avea ocazia să participe la organizărea a patru evenimente culturale în România şi Islanda. De asemenea, se va face un transfer de cunoștințe între între trei mari entități culturale: Festivalul Internaţional de Film Reykjavik, Centrul Cultural Edinburgh, Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj şi se vor concepe secţiuni de film european şi dans.

Buget de peste un milion de lei

Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni (decembrie 2014 - martie 2016), iar bugetul acestuia se ridică la 1.007.606 de lei.

„Proiectul este adresat în primul rând tinerilor care doresc să activeze în domeniul cultural. Cea mai mare parte din buget este finanţată de Spaţiul Economic European. Avem nevoie de acest proiect deoarece se constată că tinerii nu prea vor să rămână să activeze în domeniul cultural, uneori şi din cauza lipsei financiare şi sperăm că îi vom motiva prin acest proiect", a spus Cristina Irimie, director executiv.

Organizarea activităţilor principale ale proiectului se desfăşoară în Cluj-Napoca în 2015, an în care oraşul a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului. Cu această ocazie, oraşul va fi mai intens vizitat decât de obicei şi activităţile culturale, artistice, recreative sau care implică tineret vor fi intens mediatizate. Includerea secţiunilor dedicate filmului de comedie european şi a dansului contemporan european în cadrul unor festivaluri existente, va constitui, de asemenea, un plus de vizibilitate.

Comenteaza