Un scriitor clujean face furori la Paris

Un scriitor clujean face furori la Paris
Lucrările unui cunoscut scriitor clujean devin din ce în ce mai apreciate la Paris. La începutul anului viitor i se va publica cel de-al doilea volum în limba franceză.

După "Jurnal a Klausenburg", volum de versuri publicat de Octavian Hoandră anul trecut de către prestigioasa editură pariziană Edilivre, joi, comitetul editorial al acesteia a avizat semnarea contractului pentru publicarea versiunii în limba franceză a unei alte cărți recent lansate de scriitorul clujean, de data aceasta de eseuri, intitulată "Opiniile unui străin absolut".

Eseurile au apărut, în prima lor formă, ca editoriale în cotidianul ZIUA DE CLUJ, fiind apoi publicate în volum la una dintre cele mai cunoscute edituri din Transilvania, Eikon. Lansarea versiunii româneşti a avut loc în acest an, cu ocazia "Bookfest - Bucureşti" şi a fost prezentată de unul dintre cei mai renumiţi critici literari ai României, academicianul Eugen Simion, dar și de mai tinerii Bedros Horasangian şi Daniel Cristea Enache (foto).

Versiunea franceză va apărea sub titlul original "Les opinions d'un etranger absolu", în traducerea cunoscutei poete şi traducătoare Letiţia Ilea, cu un cuvânt înainte semnat de Georges Banu, profesor de teatrologie la Sorbona şi scriitor, referinţa de pe copertă urmând să fie semnată de romancierul Alexandru Vlad.

Volumul, ca şi cel de poeme, publicat anterior la editura pariziană, va putea fi găsit în curând în marile librării din Franţa, dar şi în vânzare pe marile site-uri de carte ale lumii, cum ar fi amazon.com.

De asemenea, autorul va avea, în oraşul de pe Sena, respectiv în alte orașe ale Franţei, sub organizarea editurii, o serie de lansări, de întâlniri cu presa literară şi de lecturi publice, începând cu ianuarie 2015, lună în care va fi lansat la Paris volumul de eseuri al scriitorului clujean.

Octavian Hoandră și-a început cariera jurnalistică la 30 de ani, având la acea vârstă o comuniune cu scrisul și două cărți publicate. A publicat la mai multe ziare fără a avea vreun angajament, debutul, însă, i-a fost marcat de funcția de redactor la celebra revistă NU.

Și-a creat un stil propriu, fapt pentru care nu a avut niciodată un model în această meserie. "Totuși, am fost influențat de Sorin Roșca Stănescu, iar mai târziu, la Cluj, de Adrian Marino", menționa Hoandră într-un interviu publicat de ZIUA de CLUJ. Scritorul a mai publicat, pe lângă  "Jurnal a Klausenburg" şi "Opiniile unui străin absolut", încă două romane, un volum de proză scurtă şi două volume de publicistică.

Comenteaza