Un singur parlamentar la comemorarea Zilei Eroilor, la cimitirul de pe Calea Turzii GALERIE FOTO

Un singur parlamentar la comemorarea Zilei Eroilor, la cimitirul de pe Calea Turzii GALERIE FOTO
Un singur parlamentar de Cluj a fost prezent astăzi la ceremonia de comemorare a eroilor neamului românesc, la cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii. La eveniment au luat parte prefectul Gheorghe Vuşcan, respectiv alţi reprezentanţi ai conducerilor autorităţilor locale şi judeţene.

Deputatul Adrian Gurzău a fost singurul parlamentar de Cluj prezent astăzi la ceremonia oficială de comemorare a eroilor neamului, la cimitirul de pe Calea Turzii.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a participat la eveniment, luând cuvântul după încheierea slujbei religioase. În schimb, Primăria şi Consiliul Judeţean (CJ) au fost reprezentate de viceprimarul Gheorghe Şurubaru, respectiv de vicepreşedintele CJ, Vakar Istvan. Ca fapt divers, depunerea de coroane a UDMR a fost succedată de cea din partea PRM.

Totodată majoritatea reprezentanţilor autorităţilor au depus coroane, succesiv, la ambele monumente din cimitir, chiar dacă acestea se află la o distanţă de aproximativ 200 de metri unul de altul.

Ceremonia a debutat cu slujba de pomenire, oficiată de doi preoţi ortodocşi, la ceremonie fiind prezenţi şi reprezentanţi ai Bisericii greco-catolice, în frunte cu episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

După încheierea slujbei prefectul Gheorghe Vuşcan a vorbit despre importanţa zilei de astăzi, sărbătorită în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului, subliniind că sunt pomeniţi atât eroii românilor din cele mai vechi timpuri, inclusiv din cele două războaie mondiale, dar şi "toţi eroii fără uniformă, victime ale unor regimuri totalitare, precum şi eroii-martiri din 1989".

La ceremonie au asistat şefii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, Şcolii de Poliţie, Jandarmeriei, Armatei, SRI, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai unor asociaţii civice, veterani de război.

La manifestare au fost prezenţi şi un grup de elevi de la Liceul "Mihai Eminescu".

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în sunetul fanfarei şi în aplauzele audienţei.

Ziua Eroilor este marcată în România de Ziua Înălţării Domnului, sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Învierea Domnului (conform datei din ritul răsăritean). În bisericile ortodoxe din Cluj-Napoca s-au oficiat astăzi după Liturghie slujbe pomenire pentru eroi, iar la ora 12 au fost trase clopotele, timp de 3 minute.

 

Comenteaza