Un TIFF de 10

Un TIFF de 10
Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, promite o ediţie a zecea “cum nu s-a mai văzut în ţară”, la eveniment fiind aşteptaţi 600 de invitaţi străini.

Pe ultima sută de metri înaintea debutului ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2011, echipa acestuia şi sponsorii au anunţat lărgirea conceptului de festival, care va cuprinde într-o formă integrată, pe lângă maratonul de filme şi expoziţii, spectacole de teatru, concerte şi lansări de produse multimedia. Bugetul general din acest an se ridică la 1,8 milioane de euro.

"Va fi un eveniment cum nu s-a mai văzut în ţară, un tur de forţă, un eveniment mare, de referinţă, care să nu însemne doar film, ci şi evenimente conexe. În Piaţa Unirii, care fi punctul zero al festivalului, vor avea loc lansări de DVD-uri, conferinţe, master class-uri, sesiuni de autografe. Vrem să oferim publicului un acces cât mai uşor la invitaţii din festival, actori, regizori. Vor fi corturi amplasate, unde se va putea consuma o bere, o cafea", a explicat regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu, director general al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). La ediţia a X-a vor rula peste 180 de lungmetraje.

Deja şi-au confirmat prezenţa peste 600 de invitaţi din străinătate, actori, regizori ai unor filme din competiţie sau persoane care, pur şi simplu, s-au îndrăgostit de Cluj la ediţiile precedente, precum şi reprezentanţi ai marilor reţele de distribuţie de film din lume. Organizatorii au pus la punct circa 100 de sesiuni de Q&A (întrebări şi răspunsuri după proiecţiile unor filme - n. red.). "Anul trecut am transmis un mesaj autorităţilor. Realitatea care s-a întâmplat în ultimul an mi-a arătat că a avut efect ceea ce am spus. Cinematograful Florin Piersic arată impecabil, echipamentul de sunet l-am furnizat noi pentru că am dorit foarte mult ca filmele să poată să fie văzute şi auzite în cele mai bune condiţii. La Cinema Victoria am făcut un parteneriat, cum ştiţi, deci se mişcă nişte lucruri. După 10 ani, va fi prima ediţie TIFF în care filmele vor fi proiectate în condiţii decente", a adăugat Giurgiu.

În ceea ce priveşte locaţiile festivalului, acesta pare pregătit să ocupe, la propriu, întregul oraş. Astfel, pe lângă cinematografele tradiţionale, proiecţii vor mai avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, unde vor rula mai multe proiecţii de gală, în curtea Centrului Cultural Francez (str. Ion I.C. Brătianu - n. red.), precum şi la terasa Marty de pe strada Babeş. Anul acesta TIFF a redeschis colaborarea cu Polus Center, astfel că unele filme selectate în festival vor rula în Cineplexul Odeon. Pentru a facilita circulaţia spectatorilor între Cluj-Napoca şi mallul din Floreşti vor exista mai multe microbuze care vor circula la fiecare 30 de minute pe ruta Cinema Florin Piersic (Piaţa Mihai Viteazul) - Clubul Fashion (Piaţa Unirii), care este şi Wellcome Pointul TIFF şi Odeon.

TIFF va acorda, în 2011, 24 de premii, Trofeul Transilvania - în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, precum şi distincţii pentru regie, interpretare şi două premii speciale ale celei de-a X-a ediţii. Acestea se vor acorda producătorului Marin Karmitz, fondatorul imperiului cinematografic MK2, care este de origine română, şi directorului de imagine Oleg Mutu, membru în echipele a două dintre cele mai importante filme româneşti din ultimii ani: "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (R: Cristian Mungiu) şi "Moartea domnului Lăzărescu" (R: Cristi Puiu). Prezenţa feminină a festivalului va fi actriţa britanică Jacqueline Bisset, care va primi, de altfel, Premiul pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. Cel de-al doilea invitat, actorul Michael York, şi-a anulat vizita la Cluj din motive de sănătate, însă organizatorii îl vor omagia oferindu-i Premiul pentru contribuţia în cinematografia europeană.

În ceea ce priveşte selecţia filmelor din acest an, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a dezvăluit câteva dintre peliculele care nu trebuie ratate. Direct de la Festivalul de la Cannes va poposi la Cluj, în primă vizionare în România, lungmetrajul "Volcano", în regia lui Rúnar Rúnarsson, iar câştigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2011, scurtmetrajul sud-coreean "Night Fishing", filmat integral cu iPhone 4, va putea fi vizionat în cadrul competiţiei de scurtmetraje. Alături de secţiunile din alţi ani, organizatorii au anunţat alte două: Back to TIFF readuce la Cluj, cu filme noi, regizori premiaţi anii trecuţi. Sebastian Silva, regizorul filmului "Fata în casă" - aflat în competiţia TIFF anul trecut, revine cu filmul "Mâţe bătrâne". Secţiunea Tinereţe irosită propune filme ce au ca temă comună deciziile care pot să influenţeze negativ viaţa. TIFF se va opri asupra cinematografiei din trei ţări la Focus; Portugalia, Norvegia şi Belgia sunt revelaţii ale filmului european din ultimii ani. De altfel, filmul norvegian "Tears of Gaza" este, previne Chirilov, alături de coreeanul "I Saw the Devil", printre cele mai sângeroase filme din festival. TIFF ia startul peste 8 zile, în 3 iunie.


Replici ardeleneşti celebre şi internet gratis de la Vodafone la TIFF

Partener pe termen lung al festivalului încă de la prima ediţie din 2002, compania Vodafone România lansează o campanie de comunicare dedicată clujenilor, care traduce în limbaj ardelenesc mai multe replici celebre din filme. "Huston, nu-i bai!" - "Huston, We Have a Problem" din pelicula "Apollo 13", "I-oi da o ofertă de n-a putea-o refuza" - "I'll make him an offer he can't refuze" din "Naşul", a deconspirat directorul regional al Vodafone, Florin Lăpădat, câteva dintre parodii. Vodafone oferă internet gratuit pe toată perioada TIFF, în Piaţa Unirii.

Parteneriat pe trei ani cu Ursus

Sponsorul principal al TIFF 2011 este Ursus Breweries. Pentru al 3-lea an consecutiv, compania stă alături de filmul românesc. "Ne dorim ca acest festival să crească şi mai mult. Ursus sprijină comunitatea locală şi Clujul. Dorim să arătăm că Ursus de aici a pornit şi reprezintă un nume", a declarat Harry Ioncică, marketing development manager Ursus Breweries. Compania a semnat un parteneriat pe termen lung cu TIFF pentru următorii 3 ani.

Hagi-ul TIFF-ului

Spotul aniversar este o parodie după filmul lui Corneliu Porumboiu "A fost sau n-a fost", câştigător al Trofeului Transilvania la TIFF în 2006. În filmuleţul de prezentare al ediţiei a X-a a TIFF, personajele din "A fost sau n-a fost", moş Pişcoci (Mircea Andreescu), profesorul Mănescu (Ion Săbdaru) şi moderatorul Jderescu (Teodor Corban), se ceartă în direct pe tema unui meci de fotbal, iar prin telefon intră tocmai regizorul Corneliu Porumboiu.

Textul este amuzant pentru că amalgamează limbajul microbiştilor cu detalii despre filme româneşti celebre din ultimii ani şi care trebuie identificate de către spectatori. Decizia de a face din Porumboiu imaginea ediţiei aniversare a survenit întrucât acesta a câştigat de două ori marele premiu şi s-a plasat pe locul I într-un top al celor mai bune filme româneşti din ultimii 10 ani, realizat de echipa AperiTIFF. "Porumboiu este Hagi-ul TIFF-ului", a punctat Mihai Chirilov, adăugând că acesta este singurul regizor român cu "pedigree fotbalistic", întrucât a activat ca jucător în echipa Vasluiului, unde tatăl său, Adrian Porumboiu, este finanţator.


O lume mai bună pentru Muzeul de Artă

În 2011, TIFF continuă campania de responsabilizare a factorilor de decizie cu privire la starea de degradare a Palatului Bánffy în care funcţionează Muzeul de Artă. "In a Better World" (O lume mai bună), premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin în 2011, va avea parte de o proiecţie caritabilă la Casa de Cultură a Studenţilor, unde intrarea va costa 10 lei pentru spectatori, organizatori, invitaţi şi presă, bani care vor fi donaţi pentru renovarea muzeului.

Comenteaza