Unde ieşim: Karolina, terasa care omagiază o împărăteasă

Unde ieşim: Karolina, terasa care omagiază o împărăteasă
De dragul împărătesei Austriei, Karolina, binefăcătoare a Clujului şi a bunului gust care ar trebui să troneze în centrul oraşului, nişte clujeni au deschis de curând o terasă cu un aer aparte, din alte vremuri.

Localul se află pe strada Daicoviciu, vizavi de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Are steaguri cu blazon care se zăresc fluturând de departe, din Piaţa Muzeului.

"Înainte se numea Piaţa Karolina şi are un obelisc acolo, însă nimeni nu s-a gândit să îi dea numele vreunui local din zonă", a explicat arhitectul Dan Vanca, unul dintre proprietarii Karolina Pub&Terrace. "După ce am hotărât să facem un local frumos, demn de zona centrală, am căutat un nume şi ne-am oprit la cel al acestei împărătese. Am cercetat şi am aflat că obişnuia să construiască din banii ei locuinţe şi spitale pentru săraci. După singura ei vizită la Cluj a finanţat ridicarea unui spital peste drum de Biserica Franciscană. E o pagină din istoria urbei noastre", a adăugat Vanca. Clădirea a fost înălţată în jurul anului 1900, însă pivniţa este mult mai veche, din secolul 14, iar un specialist de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, chemat să vadă locul, a descoperit chiar şi un blazon pe unul din pereţi.

Munca de renovare a început încă din iarna lui 2011 şi a fost nevoie de o demolare a unui aşa-numit "perete parazitar" care era gata să se prăbuşească. Terasa a fost deschisă apoi din luna august şi a avut succes, mai ales că au urmat nişte luni de toamnă foarte călduroase. Au urmat alte luni de reparaţii şi renovări, iar rezultatul a fermecat deja mulţi amatori de terase: o curte interioară cu vie şi cărămidă, răcoasă şi primitoare, cu muzică bună în fundal, fără nici o urmă de zarva istovitoare a teraselor din zonă. "Am mers pe un stil german şi austriac, atât la exterior, cât şi în interior", explică arhitectul. "Ne selectăm clientela prin însuşi designul localului, nu doream o cârciumă obişnuită. Ne-am gândit la toate categoriile de public, de la studenţi la localnici, însă partea cea mai bună a lor", zâmbeşte proprietarul localului.

Karolina Pub&Terrace are 70 de locuri afară şi tot atâtea în interior, iar programul este cuprins între ora 09:00 şi 23:00. Muzica este aleasă din genuri ca jazz, blues, anii ‘80 şi a început să se impună muzica live. Deja au avut loc aici câteva concerte de piano bar, jazz-blues şi chiar muzică de cameră. Peste câteva săptămâni se va servi şi mâncare, de la pizza la salate şi sandwich-uri la minut. În interior este amplasat un proiector destinat mai ales transmiterii de concerte, dar şi de meciuri, când e vorba de partide internaţionale. Uneori se dansează înăuntru.

Spaţiul se pretează şi pentru diverse evenimente, conferinţe, aniversări sau petreceri. În curând va fi mobilier de terasă şi la balconul de sus, iar pentru viitor se vrea mansardarea localului, iar spaţiul rezultat va găzdui expoziţii. "Localul a avut un avânt nesperat. Am deschis la sfârşitul lui martie şi de când s-a făcut cald e mereu plin. Sunt încrezător că va fi lume şi după ce începe vacanţa. Avem localnici care au devenit clienţi fideli, mai ales din cei cu vârsta de peste 30 de ani", a apreciat Dan Vanca.

 

Comenteaza