Ungaria scuteşte de la măsurile de carantină turiştii din trei state vecine. România nu e pe listă

Ungaria scuteşte de la măsurile de carantină turiştii din trei state vecine. România nu e pe listă
| Foto: aradon.ro

Ungaria a decis să scutească de la măsurile de carantină care au intrat în vigoare marţi turiştii din trei state vecine, însă România nu se află printre ele. Turiştii trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19 în prealabil.

Executivul UE a declarat că demersul Ungariei de a admite vizitatori din Republica Cehă, Polonia şi Slovacia, dar nu şi din alte state membre ale UE, constituie o discriminare şi este ilegal, relatează Reuters.

Ungaria a declarat săptămâna trecută că îşi va închide graniţele pentru vizitatorii străini de marţi pentru a reduce tredul ascendent al cazurilor de coronavirus. Cetăţenii maghiari care se întorc pot fi scutiţi de carantina de 14 zile numai dacă furnizează două teste COVID negative.

Cu toate acestea, după discuţiile de luni cu prim-ministrul ceh Andrej Babis, premierul maghiar Viktor Orban a fost de acord să permită vizitatorilor cehi care au rezervat deja vacanţe în Ungaria pentru septembrie să intre în ţară, a declarat Ministerul de Externe.

Relaxarea a fost ulterior extinsă şi pentru Polonia şi Slovacia, a declarat ministerul într-un comunicat. Vizitatorii care vin în Ungaria trebuie să aducă un test negativ COVID realizat cu cel mult cinci zile în urmă.

Comisia UE de la Bruxelles a declarat că decizia Ungariei a intrat în conflict cu regulile blocului. „Oricare măsuri care nu respectă principiile fundamentale ale dreptului UE ar trebui, desigur, retractate imediat”, a spus comisarul european pentru justiţie Didier Reynders.

Guvernul naţionalist al lui Orban, aflat la putere din 2010, a fost adesea în contradicţie cu Bruxellesul cu privire la ceea ce UE şi criticii săi din Ungaria spun că este o eroziune a statului de drept şi a independenţei mass-media şi a sistemului judiciar.

Ungaria a raportat 6.257 de cazuri de coronavirus şi 616 decese. Numărul de cazuri noi a crescut în ultimele zile, exact în momentul în care Ungaria se pregăteşte să înceapă un nou an şcolar.

Situaţia pentru români

Românii pot tranzita ţara vecină, însă nu pot vizita Ungaria. Durata tranzitului nu poate să depăşească 24 de ore, iar persoanele trebuie să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus.

De asemenea, cetăţenii români trebuie să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Comenteaza