Unii distrug, alţii repară: sute de clujeni au plantat o perdea forestieră în Feleacu

Unii distrug, alţii repară: sute de clujeni au plantat o perdea forestieră în Feleacu
Un număr de 250 de voluntari au participat, astăzi, la plantarea a 6.000 de puieţi, în vederea creării unei perdele forestiere în Feleacu. Acţiunea a fost organizată de organizaţia Tăşuleasa Social.

"Astăzi, 29 martie, am plantat 1,4 km de perdea forestieră pe Dealul Feleacului. De-a lungul drumului, pe o parte şi pe alta, vor creşte: mojdrean, cer, larice, cires, sălcioara, stejar şi paltin. Acţiunea a fost realizată cu fonduri strânse la Swimaton Cluj 2013. Mulţumiri celor 250 de voluntari prezenţi", au consemnat organizatorii, pe rețeaua de socializare Facebook.

În urmă cu o săptămână, pe 22 martie, 1.500 de voluntari au plantat în doar câteva ore 10 hectare de copaci într-o zonă care va purta numele de Pădurea Transilvania. Aceasta se află în judeţul Bistriţa-Năsăud, în localitatea Budeşti.

La finalul acţiunii de împădurie, după masa de prânz, cei prezenţi au avut parte de un concert-surpriză, susținut de grupul rock Grimus. Astăzi, Radu şi Iulia Farcane au cântat mai multe piese din repertoriul celor de la Urma, trupa sărbătorind 11 ani de existenţă.

 

Clujul, în topul defrişărilor

Defrişările ilegale din pădurile clujene au căpătat proporții din ce în ce mai mari în ultimii ani. Cele mai afectate zone din judeţ sunt cele de la Ciurila, Dealu Corbului, Beliş și Mărișel. Grav este că la aceste ilegalităţi şi-au adus contribuţia angajaţi ai unor ocoale silvice, primari şi lideri de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare.

În iunie 2013, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a dat dispoziţie Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj ca până în 15 iulie să dea afară aproape 20 de pădurari şi de şefi de ocoale din judeţ, cărora să li se întocmească şi denunţuri penale, pentru neglijenţă în serviciu sau pentru complicitate în cazul furturilor de lemn din judeţ.

Şeful Direcţiei Silvice, condamnat pentru luare de mită, acum inginer silvic

După ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat că a luat mită, iar judecătorii le-au dat dreptate, fostul şef al Direcţiei Silvice s-a întors la muncă. Traian Mariş a fost reangajat luna trecută la Ocolul Silvic Gilău, pe postul de inginer silvic. Procesul a durat puţin. După doar trei termene de judecată, Mariş şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost condamnat la trei ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare.


Reprezentanţii Greenpeace au arătat într-un raport că în perioada 2000-2011 au fost defrişate în ţara noastră 280.100 de hectare, respectiv aproape 28.000 de hectare pe an.

Etichete
Comenteaza