Unitatea de aviație din Cluj-Napoca a împlinit 13 ani

Unitatea de aviație din Cluj-Napoca a împlinit 13 ani

Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca (USACN) are la activ 6.000 de ore de zbor, majoritatea pentru misiuni medicale de urgență.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

USACN a fost înființată la 1 mai 2008 și este structura militară operativă subordonată nemijlocit Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, specializată în executarea misiunilor de zbor în zona de responsabilitate.

Zona de responsabilitate a Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca cuprinde judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Alba, Mureş, Braşov, Sibiu, Covasna  şi Harghita, iar la ordinul inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, poate îndeplini misiuni de zbor pe întreg teritoriul naţional şi în străinătate.

În cei 13 de ani de la înfiinţare, personalul USACN a executat 6.000 de ore de zbor: misiuni ordonate de 2.369 de ore; zboruri de instruire de 1.027 ore; misiuni SMURD și în punctele de operare aeromedicale de 3.066 de ore.

Piloţii unităţii au executat misiunile de zbor pe elicoptere de tip Mi-8 sau MI-17, cât şi EC-135. USACN are în dotare un elicopter MI-17, dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2.400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5.500 m.

Misiunile executate de piloţii unităţii au constat în intervenţii la stingerea incendiilor, în zonele afectate de inundaţii, transportul pacienţilor sau a unor organe umane, prelevate în vederea transplantului, pentru căutare-salvare a unei persoane dispărute în munţi, antrenamentul cu echipajele de intervenție din cadrul instituţiilor Ministerului Administrației și Internelor pentru extragerea persoanelor și bunurilor materiale din zonele greu accesibile.

"În cei 13 ani de existenţă în spaţiul aerian românesc, USACN şi-a îndeplinit misiunile în deplină securitate aeronautică, consolidându-şi statutul de armă de elită, robustă şi capabilă să execute toate misiunile operative, umanitare şi de cooperare încredinţate în sprijinul comunităţii, a autorităţilor publice şi pentru asigurarea respectării normelor legale şi de comportament în societate", a transmis instituția.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza