Universitarii clujeni se leagă de frunzuliţa lui Udrea

Universitarii clujeni se leagă de frunzuliţa lui Udrea
Specialişti din şcoala clujeană de geografie şi turism au atras atenţia asupra modului ineficient în care este exploatat potenţialul ţării noastre, cu ocazia lansării câtorva cărţi de specialitate.
Un public numeros a luat parte vineri la Colegiul Academic al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) la ceremonia de lansare a unor volume aparţinând unor cadre didactice de la Facultatea de Geografie şi de la Facultatea de Studii Europene. Primul volum prezentat a fost “Patrimoniul turistic al României” al prorectorului Pompei Cocean. “Este o carte despre potenţialul imens al turismului românesc şi, totodată, un ghid al principalelor staţiuni şi destinaţii turistice ale ţării noastre”, a declarat profesorul Florin Moldovan, din cadrul Facultăţii de Geografie, în discursul de prezentare a cărţii.

“Am vrut să exprim cumva şi revolta împotriva brandului turistic al României, acea frunzuliţă a doamnei Udrea, care nu reprezintă în nici un fel adevăratul brand al ţării”, a declarat Cocean. Potrivit prorectorului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ar trebui să se preocupe să promoveze peste hotare “de la altarele peşterilor la turlele zvelte ale bisericilor din Maramureş”. “A face turism e o chestie la care toată lumea crede că se pricepe, însă la Cluj există trei facultăţi cu profil turistic, care dau ţării oameni de o înaltă pregătire. Dacă domeniul nu este bine administrat la nivel înalt, specialiştii trudesc degeaba”, a apreciat Cocean.

Cu acelaşi prilej a fost lansat un volum destinat cu precădere studenţilor geografi, “Relieful. Potenţial şi valorificare”, de Ioan Aurel Irimuş. Michael Shaffir, de la Facultatea de Studii Europene, şi-a prezentat cartea “Radiografii şi alte fobii”, descrisă de profesorul Marius Jucan drept una “de atitudine, argumentată şi justificată cu sarcasm şi ironie”. La final, universitarul Vasile Surd a lansat câteva publicaţii, între care una pentru studenţii străini şi o alta în care tratează probleme actuale ale Clujului, cum ar fi alcătuirea zonei metropolitane sau beneficiile pe care le-ar avea mutarea aeroportului de la Cluj-Napoca pe teritoriul comunei Luna.


Comenteaza