Universităţile clujene au de recuperat peste 80 de milioane din proiecte europene

Universităţile clujene au de recuperat peste 80 de milioane din proiecte europene
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj a investit 45 de milioane de lei pentru proiectele POSDRU cu finanţare europeană.

Blocajele şi întârzierile la plăţile proiectelor cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ( POSDRU) pun universităţile clujene într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar. Astfel, instituţiile de învăţământ superior clujean au creditat proiectele POSDRU cu sume de peste 79 de milioane de lei, adică echivalentul a peste 18 milioane de euro. Mai mult, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) s-a văzut nevoită să ia un credit bancar de 15 milioane de lei pentru a susţine proiectele POSDRU ale instituţiei de învăţământ superior.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj ar trebui să primească o rambursare a banilor cheltuiţi pentru proiecte POSDRU de aproape 50 de milioane de lei. "Am investit în aceste proiecte 45 de milioane de lei. Pentru o parte dintre aceşti bani au fost depuse cereri de rambursare. S-au făcut eforturi deosebite pentru a face aceste cheltuieli deoarece ele afectează bugetul universităţii. E foarte greu să susţii nişte proiecte de asemenea amploare din bugetul instituţiei, dar încă nu am ajuns în situaţia de a apela la credite bancare", a declarat Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj. Ea susţine că întârzierile pentru plăţile burselor doctoranzilor nu sunt foarte mari. "Pe ultima lună nu s-au plătit bursele, în rest suntem cam la zi cu ele", a adăugat Irimieş. Pe de altă parte, reporterii ZIUA de CLUJ au discutat cu o doctorandă la UBB, care nu a mai primit bursa POSDRU oferită în timpul studiilor încă din luna iulie. "În septembrie trebuia să primim retroactiv banii pe iulie şi august. Am primit un mail că nu se vor primi banii. Bursa este de 1.850 de lei pe perioada cât suntem în ţară. Noi trebuie să efectuăm un stagiu de studii în străinătate de şase luni, iar pentru această perioadă ar trebui să primim 4.200 de lei lunar. Am colegi care sunt revoltaţi, pentru unii dintre ei care au şi familii în întreţinere, această bursă este singura sursă de venit.", a declarat tânăra. Mai mult, doctoranda a efectuat un stagiu de studii de trei luni, în Paris, Franţa, iar în această perioadă a primit echivalentul unei singure burse. „Am fost plecată anul trecut trei luni în Franţa, în Paris. Am lucrat înainte şi mi-am strâns bani, altfel nu m-aş fi descurcat decât cu banii părinţilor. Am avut noroc că în Franţa am locuit la o prietenă şi nu am plătit chirie", a explicat doctoranda.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) Cluj a fost reticentă în oferirea de informaţii privind proiectele POSDRU cu finanţare europeană. „UMF Cluj aşteaptă un comunicat oficial de la Ministerul Educaţiei prin care să se transmită că s-au sistat plăţile pentru proiectele POSDRU. Numai atunci o să transmitem un comunicat oficial vizavi de situaţie", au transmis reprezentanţii UMF Cluj.

Situaţia este disperată în ceea ce priveşte proiectele POSDRU la UTCN Cluj. Aici, conducerea universităţii a fost nevoită să ia un credit bancar de 15 milioane de lei pentru a putea continua implementarea proiectelor. „UTCN, în urma întârzierii alarmante a finanţărilor din fondurile europene pentru proiectele în care este implicată a contractat o linie de credit din care a accesat 14,7 milioane de lei, sumă la care se adaugă din veniturile proprii un cuantum, astfel încât, în total fac 28 de milioane de lei, bani necesari pentru derularea in continuare a proiectelor din fonduri structurale. Pentru studenţii doctoranzi din cadrul proiectelor QDOC şi SIDOC, UTCN a avansat suma de 7,8 milioane de lei pentru menţinerea în funcţiune a acestor proiecte, bani încă nerambursaţi din fondurile europene", au transmis reprezentanţii UTCN Cluj. La rândul ei, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) desfăşoară 11 proiecte cu finanţare POSDRU în valoare de 24 de milioane de lei. „Universitatea a creditat proiectele pe POSDRU cu şase milioane de lei. Nu am făcut credite, dar facem o analiză de oportunitate pentru contractarea unui credit în vederea implementării proiectelor pe POSDRU", a declarat Lucian Naş, referent în cadrul biroului de proiecte europene al USAMV Cluj

 

Comenteaza