Universităţile clujene, sancţionate de Protecţia Consumatorilor pentru contractele de studii

Universităţile clujene, sancţionate de Protecţia Consumatorilor pentru contractele de studii
Cinci dintre universităţile clujene de stat şi private au fost sancţionate de Protecţia Consumatorilor Cluj cu avertismente pentru redactarea contractelor de studii.

Printre instituţiile de învăţământ superior sancţionate de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea de Nord-Vest (CRPCRNV) Cluj a fost Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, unde un student al instituţiei de învăţământ superior a depus o cerere pentru a-şi recupera taxa de studiu achitată în momentul în care şi-a confirmat locul la Facultatea de Agricultură.

„Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea de Nord-Vest Cluj a desfăşurat acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de studii de către universităţi. Pe raza judeţului Cluj au fost controlate 10 instituţii de învăţământ superior, neconformităţi fiind identificate la cinci dintre acestea", a declarat Cristian Nicula, comisar şef al instituţiei. Printre neregulile găsite la universităţi se numără "neafişarea în mod vizibil a listelor cu tarifele aferente cursurilor/serviciilor prestate, atât la centrele de informare a studenţilor , cât şi pe site-urile univeristăţilor". O altă neregulă constată de comisarii de la Protecţia Consumatorilor se referă la exprimarea tarifelor în euro pentru anii de studiu, fără a se menţiona cursul de referinţă. "A existat o tematică la nivel naţional care vizează verificarea tuturor contractelor încheiate de către universităţile private sau de stat cu studenţii privind taxele pentru un an şcolar. Am identificat la unele dintre universităţi anumite probleme legate de informarea studenţilor", a explicat Nicula. Conform acestuia, contractele de studii trebuie să fie conforme cu legislaţia în vigoare. „Clauzele din contracte care trebuie să fie conforme cu legislaţia, cu legea 193 din anul 2000 (privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori-n.red) unde se specifică foarte clar drepturile şi obligaţiile ambelor părţi de la informarea privind denumirea universităţii, până la taxele de studiu, dar şi rezilierea contractelor din varii motive că studentul nu a vrut să participe sau a avut un deces. În acest caz, universitatea este obligată să restituie integral taxa de participare studentului respectiv", a declarat Nicula.

El le recomandă studenţilor să citească cu atenţie contractele de studiu. „Pe partea de informare, îi sfătuim pe toţi studenţii să citească aceste contracte şi în cazul în care ei consideră că e o clauză care nu este conformă cu legea sau care le afectează interesele să apeleze cu încredere la instituţia noastră. Universităţile care au avut deficienţe au primit avertismente şi s-au dat termene de remediere foarte clare urmând să verificăm dacă aceste termene şi aceste măsuri au fost remediate. Dacă nu, se poate ajunge la sancţiuni", a precizat Nicula.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a fost reclamată la Protecţia Consumatorilor de un student, care după ce şi-a plătit taxa pentru a-şi confirma locul la Facultatea de Agricultură s-a răzgândit şi nu a mai dorit să îşi continue studiile în cadrul instituţiei. „Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere este parte componentă a cartei USAMV, cartă adoptată numai după avizarea pentru legalitate de către Ministerul Educaţiei. Articolul 3.21 din regulament prevede în mod expres că cei admişi la învăţământul cu taxă care au semnat contract de studiu nu beneficiază de restituirea taxei în cazul retragerii. E o clauză legală şi nu una abuzivă aşa cum încearcă reclamantul să susţină", a declarat Cristina Pocol, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj. Ea a adăugat că studentul reclamat a motivat cererea către universitate prin „invocarea propriei culpe că din cauza neatenţiei, a emoţiilor a semnat contractul, lucru care este contrar principiilor de drept". „Faţă de cele prezentate considerăm că poziţia Facultăţii de Agricultură de a nu restitui taxa de şcolarizare în condiţiile arătate e una legală şi temeinică", a spus Pocol care a adăugat „Dacă vor fi lucruri care să contravină altor legi bineînţeles că vom remedia aceste contracte".

Şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu"(UMF) Cluj a fost controlată. „Protecţia Consumatorilor a cerut nişte documente universităţii şi deocamdată nu am primit nicio concluzie oficială de la ei", a declarat Ioana Bunea, purtător de cuvânt al UMF Cluj. Reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) susţin că studenţii au avut posibilitatea de a consulta contractele de studii înainte de a le semna. „Toate contractele de studii au fost vizate şi văzute de departamentul nostru juridic, iar studenţii le-au putut consulta înainte de data limită pentru semnare. Deci, aveau posibilitatea, în cazul existenţei unor probleme, să le sesizeze şi în cazul în care erau justificate, să se remedieze", a precizat Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj. „Este un control care se face în fiecare de către cei de la Protecţia Consumatorilor. Noi nu am avut probleme cu contractele de studii", a declarat Daniela Pipaş, specialist relaţii publice la Universitatea „Bogdan Vodă".

 

Comenteaza