Untold şi Congresul PNL, invocate în decizia Curţii de Apel Cluj care a dispus anularea stării de alertă şi a implementării certificatului verde

Untold şi Congresul PNL, invocate în decizia Curţii de Apel Cluj care a dispus anularea stării de alertă şi a implementării certificatului verde

Desfăşurarea unor festivaluri precum Untold sau Electric Castle, dar şi organizarea congresului Partidului Naţional Liberal la care au participat aproape cinci mii de persoane într-un spaţiu închis, sunt invocate în ordonanţa preşedinţială prin care Curtea de Apel Cluj a anulat, în urmă cu o săptămână, două Hotărâri de Guvern care privesc prelungirea stării de alertă pe teritoriul României dar şi actul normativ care reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru desfăşurarea unor activităţi în România.

Magistraţii de la Secţia de contencios administrativ din cadrul Curţii de Apel Cluj, care în urmă cu o săptămână au dispus, în cadrul unui proces pe fond, anulare a trei Hotărâri ale Guvernului României - două vizând prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementând folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi – invocă, în Ordonanţa preşedinţială emisă, organizarea unor festivaluri cu un număr mare de participanţi, dar şi desfăşurarea Congresului PNL. Completul de judecată face referire, în acest context, la o „dublă măsură”.
 
„Curtea remarcă că la data de 09.09.2021 când a fost adoptat HG 932/2021 a început festivalul Untold care a avut o participare potrivit organizatorilor de 360 de mii de persoane, circa 75.000 de persoane pe zi, iar cu toate că Guvernul a invocat creşterea activităţii epidemice nu a modificat condiţiile stabilite pentru participarea la festivaluri, lăsând plafonul maxim de 75.000 persoane. Anterior doar la Cluj-Napoca au mai existat festivalurile Electric Castle la care au participat circa 186.000 persoane şi Jazz in the Park cu circa 100.000 persoane, în timp ce la Bucureşti s-a desfăşurat festivalul Saga, cu participarea a circa 135.000 de oameni şi Congresul Partidul Naţional Liberal cu circa 5000 de oameni prezenţi în interiorul locului de desfăşurare. Or, în condiţiile în care astfel de evenimente ar avea loc lunar, majoritatea populaţiei ar fi purtătoare a virusului SARS COV 2, iar România ar rămâne permanent în stare de alertă. Prin urmare, s-a luat dubla măsură a restricţionării pe de o parte de la evenimente fireşti cum ar fi activităţile sportive, luatul mesei la un restaurant, activităţi cu adevărat culturale, iar pe de altă parte a fost permisă organizarea unor evenimente ce implică participarea a zeci de mii de persoane şi care generează o aglomerare de persoane unde este discutabil dacă se poate menţine o distanţă de control şi această modalitate de normare este cel puţin nefirească”, se arată în Ordonanţa preşedinţială nr. 236/28 septembrie 2021 a Curţii de apel Cluj. 

Un complet de la Curtea de Apel Cluj a admis, marţi, o acţiune formulată de două persoane fizice care solicită anularea a trei Hotărâri ale Guvernului României. Două dintre actele normative vizează prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi. Soluţia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, procesul urmând a fi tranşat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Actele normative a căror anulare a fost dispusă prin decizia Curţii de Apel Cluj sunt: Hotărârea de Guvern nr. 826 din 5 august 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 11 august 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19; Hotărârea de Guvern nr. 932 din 9 septembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi Hotărârea de Guvern nr. 990 din 17 septembrie 2021pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

Ultimul act normativ, care modifică HG din 932/9 septembrie 2021, este cel care reglementează folosirea în unele zone şi la unele activităţi a aşa-numitului certificat verde COVID care atestă că o persoană este vaccinată anti-COVID, că aceasta a trecut prin boală în ultimele şase luni sau că poate prezenta un test negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, test efectuat în ultimele 48 de ore dacă este de tip antigen sau în ultimele 72 de ore dacă este de tip Real Time PCR.  

Dosarul a fost deschis în instanţă de către două persoane fizice, pârâţi fiind Guvernul României şi Direcţia Generală Juridică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Comenteaza