Unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de rector al UBB şi-a lansat azi candidatura. Vezi ce spune VIDEO

Unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de rector al UBB şi-a lansat azi candidatura. Vezi ce spune VIDEO
Unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de rector al universităţii „Babeş-Bolyai", Eniko Vincze, şi-a lansat azi candidatura. La eveniment a fost prezent şi fostul senator Eckstein Peter - Kovacs, care spune că, pentru că o cunoaşte de atâta vreme pe Vincze, „este chiar bună".

Maria Roth, profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a UBB, spune că Vincze „doreşte o atfel de universitate, de poziţonare în calitate de rector decât cele care se presupun a fi tipice şi de pe poziţii consacrate, de oameni de ştiinţă în universitate".

„O cunosc de aproape zece ani, cu toate acestea candidatura ei a venit ca o surpriză. Profilul ei de intelectual public se opune tipului de intelectual universitar pe care îl avem înrădăcinat în mentalul colectiv", spune şi Cristina raţ, lector şi doctor la Facultatea de Sociologie.

Eniko Vincze spune că printre prioritățile sale se numără şi găsirea surselor de finanţare pentru secţiile care, „dacă le analizăm strict economic, ar dispărea".
Ea adaugă că în viziunea sa cei din conducerea universităţii nu trebuie să aibă funcţii de conducere în partide. De asemenea, aceştia trebuie să analizeze dacă afacerile pe care le au nu intră în conflcit de interese cu funcţia.

Un punct important în relaţia cu linia maghiară de studiu este asumarea unei responsabilităţi împărtăşite. „Secţia maghară doreşte să se autogestioneze. E dreptul ei. Însă această autogestionare trebuie să meargă în colaborare cu conducerea universităţii. Altfel lucrurile nu vor merge şi vom ajunge unde am fost în anii '90 sau 2000, anume că cele persoane care s-au împotrivit separării universităţii au fost considerate drept colaboratori ai Puterii Marga, iar cei care optat pentru autonomizarea secţiei maghiare au fost etichetaţi drept naţionalişti. Trebuie să evităm aceste clasificări păguboase care ne-au marcat pe toţi", spune ea. Vincze, cunoscută ca un apărător al drepturilor rromilor ce locuiesc lângă groapa de gunoi de la Pata Rât, spune totodată că studiile despre rromi „trebuie să completeze paleta altor studii - iudaice, asiatice, norvegiene şi altele, pe care le avem la UBB".


Vincze şi-a lansat şi un site - multiversitate.ro - care are şi o versiune în limba maghiară.

Comenteaza