Urbanismul deşănţat din Cluj, model pentru suburbii

Urbanismul deşănţat din Cluj, model pentru suburbii
După modelul “exportat” în Floreşti sau Apahida, în comuna clujeană Baciu a apărut un bloc cu patru etaje şi mansardă pe o autorizaţie emisă pentru o casă, fără respectarea certificatului de urbanism. Imobilul a fost construit pe o suprafaţă de 261 de metri pătraţi, iar cazul a ajuns în instanţă.

Cu toate că nici măcar autorizaţia de construire pentru casă nu respectă indicatorii urbanistici, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii a confirmat ilegalitatea, Primăria Baciu "s-a făcut că plouă" şi a reautorizat lucrările, spun oamenii care locuiesc în vecinătatea imobilului cu pricina.

Prima autorizaţie de construire pentru clădirea de la numărul 473 din Baciu a fost emisă în 14 aprilie 2010, cu nerespectarea certificatului de urbanism nr. 178/15.08.2008, prelungit pentru anul 2009. Documentaţia tehnică nu ţine cont de limitele maxime admise prin certificatul de urbanism, mai exact procent de ocupare al terenului (POT) de maxim 30% şi coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 0,6. Construcţia propusă spre autorizare prin documentaţia tehnică depăşeşte aceste limite, fiind vorba de POT 49% şi CUT 1,76.

"Deşi s-a solicitat autorizaţie de construire pentru casă familială, cu regim de înălţime demisol - parter - etaj şi mansardă retrasă, şi clădire de clasa de importanţă D, în realitate şi în conformitate cu planşele de desen ataşate, documentaţia a fost întocmită pentru o clădire cu mai multe apartamente, delimitările apartamentelor fiind evidente, în pofida străduinţei proiectantului de a defini spaţii cu aceeaşi destinaţie în mod diferit (sufragerie - bucătărie - bucătărie de vară - loc de servire a mesei, wc - baie, cameră - dormitor). Putem constata din proiect că acest imobil care se vrea să fie locuinţă familială, are minim 4 bucătării, 4 sufragerii/loc de servire a mesei, 4 camere+ 4 dormitoare, 5 băi, 5 wc-uri, grupate şi dispuse pe fiecare nivel, cu intrări separate, pentru o familie care este compusă din 2 membri. De fapt, în teren putem delimita existenţa a 7 apartamente, delimitate clar cu intrări separate şi contorizate în mod individual", arată Gall Ioan, unul dintre cei care locuiesc în vecinătatea imobilului construit de familia Iepure. Construcţia a fost ridicată pe un teren de numai 261 de metri pătraţi!

După mai multe sesizări depuse la Primăria Baciu şi o ordonanţă preşedinţială de sistare a lucrărilor, autoritatea locală a luat o măsură administrativă pentru a încerca să legalizeze construcţia. "Aşa-zisa intrare în legalitate s-a produs la o distanţă de 12 luni, pe data de 06.12.2011, prin emiterea unei noi autorizaţii de construire şi intrare în legalitate, cu nr. 78/06.12.2011, şi s-a produs pentru că am solicitat ordonanţă preşedinţială de suspendare a lucrărilor. Doar că emiterea acestor autorizaţii de intrare în legalitate s-a făcut printr-o nouă ilegalitate", povesteşte vecinul familiei Iepure.

Conform art. 7, alin. 15 din Legea nr. 50/1991, în situaţia în care în timpul execuţiei lucrărilor survin modificări de temă, care conduc la necesitatea solicitării unei autorizaţii noi, solicitantul trebuie să depună o nouă documentaţie. Totuşi, având în vedere că documentaţia depusă pentru autorizaţia iniţială era deja în neconcordanţă cu prevederile certificatului de urbanism, prin extinderea construcţiei, aceste discrepanţe au devenit şi mai evidente.

Fiind sesizat asupra situaţiei, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a confirmat faptul că autorizaţiile de construire au fost emise de Primăria Baciu fără respectarea certificatului de urbanism. "În data de 23.03.2012, Smaranda Crişan, consilier în cadrul Serviciului Autorizări Disciplină în Construcţii G.I.S. - Consiliul Judeţean Cluj, a efectuat controlul la Primăria Baciu. În cadrul acestui control s-a constatat veridicitatea celor semnalate de dvs", i se comunică lui Gall în adresa 25.006/28.03.2012 a CJ Cluj. Cazul a fost trimis în atenţia Inspectoratului de Stat în Construcţii, însă, înainte ca autoritatea judeţeană să trimită sesizarea la inspectorat, vecinul lui Iepure făcuse deja o plângere la această instituţie. În urma unei verificări, inspectorii în construcţii au constatat că Primăria Baciu a luat decizia de a nu desfiinţa lucrările şi că a emis o nouă autorizaţie de construire, în 6 decembrie 2011. Din nou, constată inspectorii în adresa emisă în 9 februarie 2012, documentaţia care a stat la baza emiterii autorizaţiei nu respectă indicatorii urbanistici. Deoarece cazul a ajuns în instanţă, urmând să se judece cererea de anulare a autorizaţiei de construire la Tribunalul Cluj, Inspectoratul de Stat în Construcţii lasă decizia la latitudinea judecătorilor. Primul termen al procesului va avea loc în 7 mai.

Întrebat de reporterii ZIUA de CLUJ cum explică situaţia imobilului autorizat fără ca documentaţia să respecte cerinţele certificatului de urbanism, primarul comunei Baciu, Ioan Pop, a spus că nu poate da detalii. "Sunt la Bruxelles, vin doar pe luni la birou. Sunt la Parlamentul European. Vorbiţi, vă rog, cu inginerul Covaci de la primărie, că el ştie problemele cu autorizările", a spus primarul comunei Baciu, Ioan Pop. ZIUA de CLUJ a arătat de curând că europarlamentarul clujean Rareş Niculescu i-a chemat în vizită la Bruxelles pe primarii PDL din comunele clujene. Ioan Pop, care face parte din delegaţie, a declarat luni că va sta în Belgia până joi seara. "Facem o vizită, inclusiv la Parlamentul European. Ne-a chemat europarla-mentarul Rareş Niculescu", a spus Pop.

Inginerul Covaci, la care ne-a trimis primarul din Baciu pentru lămuriri, nu a putut fi contactat, fiind plecat din primărie.

"Pare a fi un bloc, credeţi că mie îmi place?

Victoria Iepure, proprietara clădirii, spune că a respectat proiectul şi că are autorizaţie de la primărie pentru lucrările făcute. "S-a făcut un proiect care prevedea demisol, parter, etaj şi mansardă. În momentul în care am ridicat clădirea, ne-am dat seama că rămânea lângă ea o prăpastie, aşa că a trebuit să facem o fundaţie puternică, să acoperim prăpastia. Am hotărât să facem în locul acelei găuri o garsonieră, deşi nu aveam nevoie de ea. Am cerut reautorizare pentru asta şi am primit-o. Vecinul meu de peste drum a tot făcut sesizări", a spus Victoria Iepure. Întrebată care e destinaţia imobilului, aceasta a negat că ar fi vorba despre un bloc. "Pare a fi un bloc, credeţi că mie îmi place? Dar e o casă pentru familie. Dacă ştiam că iese aşa, nici nu o făceam. Aşa a fost terenul", a găsit ca explicaţie proprietara. Femeia recunoaşte că nu locuieşte încă în imobilul respectiv. "Încă nu ne-am mutat pentru că nu e gata. Sper să-i conving şi pe copiii mei să vină aici, pentru că acum stau în SUA", a încheiat Victoria Iepure.

 

 

Comenteaza