Urgenţele preluate de pompieri sunt în creştere liberă

Urgenţele preluate de pompieri sunt în creştere liberă
Numărul intervenţiilor pompierilor şi ale SMURD-ului au crescut în primele cinci luni ale anului. Dacă în 2010 media pe zi era de 18,91 cazuri preluate, anul acesta solicitările de urgenţă au urcat la 25,95 pe zi.

În perioada 1 ianuarie-19 mai 2011, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj au intervenit în 3.610 cazuri, incendii, asistenţă medicală de urgenţă, inundaţii, dar şi la manifestări sportive. Menţionăm că pe tot parcursul anului 2010 numărul intervenţiilor a fost de circa 7.400. Spre exemplu, frecvenţa apelurilor de urgenţă pentru SMURD pe 24 de ore în data de 18-19 mai a fost de 34 de cazuri preluate. Şeful ISU Cluj, generalul de brigadă Vasile Şomlea, pune creşterea numărului intervenţiilor pe seama redistribuirii mai multor cazuri către SMURD de la dispeceratul unic de urgenţă 112. Practic, o tură SMURD are la dispoziţie 14 ambulanţe de intervenţie, de medicină de urgenţă, cu medici, precum şi o maşină pentru victime multiple, un suport logistic şi o ambulanţă de neonatologie. Timpul mediu de ajungere la intervenţie în municipiul Cluj-Napoca este de 9,4 minute. Pompierii spun că reacţia este cauzată în special de aglomeraţia de pe străzi, dar şi de maşinile parcate aiurea pe arterele mai strâmte.

În primele trei luni ale anului trecut au fost efectuate 619 controale pentru prevenirea incendiilor şi pentru protecţia civilă, fiind emise 77 de avertismente şi 55 de amenzi, în valoare de 124.500 de lei. Cei care au fost amendaţi sunt fie instituţii publice - şcoli, spitale, hoteluri, fie societăţi comerciale - baruri, mall-uri unde din pricina aglomerării de oameni pericolul în caz de incendiu este mai mare. Şomlea a precizat că în perioada următoare detaşamentele de pompieri de la Gherla şi Dej ar putea fi dislocate pentru inaugurarea unei noi subunităţi de intervenţie în zona nordică a judeţului, după modelul deja patentat cu succes la Băişoara şi Aghireşu. Timpul de intervenţie în zona montană în caz de urgenţe medicale sau incendii a scăzut simţilor de la inaugurarea centrului de la Băişoara în septembrie 2010, a menţionat oficialul ISU. Actualmente, la Cluj există 785 de pompieri activi.

 

Comenteaza