Video Foto UTCN, o facultate mai „luminată” a Clujului cu ajutorul noilor becuri care reduc factura cu 90% și a corpurilor de iluminat făcute la imprimantă

Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul UTCN își continuă parteneriatul cu Signify România și inaugurează împreună cu aceștia un nou laborator de aplicații de iluminat, unde vor avea loc cursuri în cadrul noului program de masterat, dar și o sală de seminarii cu becuri inteligente adaptabile în funcție de nevoi și de momentul zilei.

Miercuri, 16 noiembrie, a avut loc inaugurarea noului Laborator de aplicații de iluminat - Signify, din cadrul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, ca urmare a colaborării începute în urmă cu aproape doi ani între Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, Universitatea. Tehnică din Cluj-Napoca şi compania Signify România, cunoscută anterior ca Philips Lighting. 

UTCN, o facultate mai luminată cu ajutorul noilor becuri care reduc factura cu 90% și corpuri de iluminat făcute la imprimantă

Laboratorul situat la parterul clădirii anexe a Facultății de Inginerie a Instalaţiilor de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 128-130, este utilizat, începând cu acest an universitar, pentru cursurile şi aplicaţiile noului masterat în limba engleză Building Services for Regenerative Cities / Instalații pentru orașe inovative

Clujul - ZERO emisii de CO2 până în 2030

Noi întotdeauna am avut un laborator de iluminat, primul a fost făcut cu Philips, care acum se numește Signify, și actualmente este adus la zi. O muncă de doi ani de zile pentru a realiza un spațiu care conține sisteme de control și un loc în care studenții pot experimenta soluții de iluminat pentru birouri, săli de clasă, magazine, industrie și pot observa felul în care aceștia pot lucra cu iluminatul. De asemenea avem o nouă sală de clasă, 324, care este realizată cu un sistem integrativ. Lumina își schimbă culoarea în fucție de momentul zilei, de la caldă la rece în așa fel încât să ținem cont de efectul asupra stării de bine a studenților” - Prof. conf. dr. ing. Dorin Beu.

Profesorul Beu a vorbit și despre nou program de masterat din cadrul Facultății de Inginerie a Instalațiilor din cadrul UTCN.

UTCN, o facultate mai luminată cu ajutorul noilor becuri care reduc factura cu 90% și corpuri de iluminat făcute la imprimantă

Am inaugurat începând cu anul universitar curent, un nou masterat și anume masteratul de Instalații pentru Orașe Regenerative în limba engleză. Aici încercă să găsim soluții pentru provocările pe care le au mai multe orașe, de exemplu să devină net zero (emisii de carbon - n. red.) city, cum este și în cazul Clujului, care își dorește ca până în 2030 să devină un oraș care să nu mai emită CO2 (...) iar activitate din cadrul acestui nou masterat este desfășurată chiar în laboratorul de aplicații de iluminat. Acolo este un spațiu extrem de versatil. Iluminatul se poate adapta de pe telefon (...) practic încercăm ca toată clădirea să devină un fel de laborator, iar consumul de energie să fie redus cu 30-40%”, susține Dorin Beu.

Cum arată noul Laborator de aplicații de iluminat - Signify de la UTCN?

În urma conferinței a fost prezentat și Laborator de aplicații de iluminat - Signify cu multiplele soluții de iluminat, atât pentru zona industrială, office, dar și pentru utilizarea casnică (consumer), precum și corpuri de iluminat fabricate prin intermediul imprimantelor 3D, potrivit reprezentanților companiei Signify România.

UTCN, o facultate mai luminată cu ajutorul noilor becuri care reduc factura cu 90% și corpuri de iluminat făcute la imprimantă

Răzvan Copoiu, CEO Signify România și Europa de Sud-Est a vorbit și el despre importanța unui asemenea laborator pentru UTCN și despre soluții de iluminat eficiente care reduc drastic factura la energie.

Suntem foarte bucuroși că reușim să contribuim și noi cu echipamente către tineri, viitorii ingineri, pe care dorim să îi și angajăm de altfel, și prin acest laborator dorim să fim cât mai aproape de ei, să înțeleagă ce înseamă tehnologia, să poată să se familiarizeze cu ea și să învețe ce poate promova mai departe ca tehnologie de viitor. Facultatea de Inginerie a Instalațiilor de la de la Cluj-Napoca este doar una dintre facultățile pe care dorim să le modernizăm, dorim să ajungem și în alte orașe, dar legătura între noi și această facultate datează de mai mult timp, a fost o continuare a colaborării din dorința de a ajuta cât mai mult studenții. Mă gândesc că am fost și eu student și îmi doream să am un laborator foarte modern echipat, iar din fericire, acum am reușit să-mi pun visul în aplicare” - Răzvan Copoiu, CEO Signify România și Europa de Sud-Est.

 

Comenteaza