Vânzătorii ilegali de petarde au împânzit Clujul

Vânzătorii ilegali de petarde au împânzit Clujul
Dealerii de petarde au împânzit Piaţa Mihai Viteazu din Cluj-Napoca. Chiar dacă vânzarea lor este reglementată prin lege, trecătorii sunt abordaţi, iar comercianţii le oferă pe ascuns un adevărat arsenal de artificii. O echipă Realitatea TV a negociat cumpărarea de unor petarde în plină stradă. Poliţiştii spun că au confiscat iarna aceasta circa 3.000 de astfel de dispozitive explozive.

Nici nu am ajuns bine în piaţa Mihai Vitezul că am şi fost abordaţi de un bărbat care ne-a oferit petarde. Nu le ţine la el, dar ne asigură că are sufiecinte, iar dacă vrem să cumpărăm ne duce la locul unde sunt depozitate. Preţurile variază în funcţie de câte ori explodează o petardă. Cele cu 5 puşcături costă 45 de lei setul de o sută de bucăţi. "La două puşcături ai cu 35 de lei şi la trei, la 40 de lei. Şi alea simple, la 3 lei, dacă iei mai multe", spune vânzătorul.

Comerciantul ne spune că are şi artificii. "Alea sunt 12 tuburi în set. Acuma depinde la câte culori, la 10, la 15, la 20, la 40, la 60". Vânzătorul de petarde spune că onorează comenzi la orice oră, iar pentru asta ne-a lăsat chiar şi numărul de telefon.


Reporter: Deci, când vreau vin, vă găsesc aici?
Vânzător: Îţi las un număr de contact?
Reporter: Da, lăsaţi
Vânzător: Şi dacă nu-s aici nu-i problemă, că vin şi zic unde să ne întâlnim.

Pe tot parcursul discuţiei, vânzătorul a fost foarte atent pentru a nu fi prins de poliţie.

Reporter: Umblă poliţia pe aici?
Vânzător: E plin.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie spun că efectuază controale în fiecare zi în pieţele din oraş. "Până în prezent poliţiştii au confiscat circa 3.000 de articole pirotehnice din categoria a II-a", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, Simona Vornicu. "De asemenea au fost constatate nouă infracţiuni la legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Poliţiştii recomandă folosirea cu multă atenţie a obiectelor pirotehnice, pentru a evita producerea unor evenimente nedorite precum incendiile sau vătămările corporale".

Conform legii, confecţionarea, deţinerea şi comercializarea obiectelor pirotehnice de peste 3 grame, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase" şi a pocnitorilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Etichete
Comenteaza