Vasile Dâncu, la Aviation-Event 2022: „COVID-ul și războiul din Ucraina ne arată cât de importante sunt aeroporturile regionale"

Vasile Dâncu, la Aviation-Event 2022: „COVID-ul și războiul din Ucraina ne arată cât de importante sunt aeroporturile regionale"

Ministru Apărării, Vasile Dîncu, prefectul Irina Munteanu și viceprimarul Dan Tarcea au vorbit, în deschiderea conferinței internaționale „Aviation-Event 2022 CLJ”, despre importanța Aeroportului Internațional Cluj în context economic, geopolitic și militar. 

Ministrul clujean al Apărării, Vasile Dîncu, noul prefect al județului Cluj, Irina Munteanu, și viceprimarul municipiului, Dan Tarcea au fost prezenți astăzi la deschiderea conferinței internaționale „Aviation-Event 2022 CLJ”, unul dintre cele mai importante evenimente ale aviaţiei europene, găzduit de Aeroportul Internațional Cluj. 

Ministrul Vasile Dîncu a vorbit despre importanța aeroportului din Cluj pentru economia județului și a regiunii.

„Sunt foarte bucuros că România și, în acelaș timp, orașul nostru devine centrul aviației europene prin acest eveniment. Cred că tradiția noastră în aviație merită acest lucru, iar concluziile care se vor trage în urma acestei conferințe vor fi importante pentru piața aeroporturilor și pentru aviație în general.

În acest moment, atât COVID-ul, cât și războiul din Ucraina ne arată cât de importante sunt aeroporturile regionale și toate afacerile care apar în jurul acestor aeropoturi pentru că sunt un generator de creștere economică, un generator de dezvoltare. Aeroportul din Cluj este cel mai bun exemplu pentru modul în care se dezvoltă o regiune. Din păcate, există câteodată o tendință, atât a Comisiei Europene, cât și a puterilor naționale de a nu da o suficientă importanță dezvoltării regionale. Aeroporturile regionale sunt cheia mobilității în Europa”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul clujean a vorbit și despre importanța militară a aeroporturilor civile, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

„Este nevoie de realism atunci când ne gândim la dezvoltarea aeroporturilor regionale. Există tendința în România, dar și în Europa, de a prolifera aeroporturi regionale în zone în care nu se pot dezvolta economic. Am văzut cereri fanteziste la Guvernul României, ale unor aeroporturi care sunt de interes local, nu regional, național sau european. Am văzut un aeroport nou, care avea o prognoză de dezvoltare a traficului de 5 milioane de pasageri peste 20 de ani. Este imposibil. Trebuie să fim, totuși, raționali. Dacă vorbim de măsurile de ajutor, știți bine că Guvernul României a sprijinit în timpul pandemiei aeroporturile regionale. Ajutorul trebuie să fie proporțional cu nevoile, dar voi știți asta foarte bine. Cred că voi, specialiștii din domeniu, veți ajuta guvernele să înțeleagă mai bine nevoile și să treacă mai bine peste obstacolele ce apar.

Drama despre invazia Rusiei în Ucraina ne mai arată ceva. Ne-am dat seama în aceste momente cât de importantă e mobilitatea militară. Sunt sigur că statele și Comisia Europeană vor găsi soluții pentru această mobilitate militară. Sau, cum spunem în documentele militare, infrastructură dual use. Sunt foarte bucuros să cunosc atâtea personalități din zona aviației europene în această zi. Sunt sigur că oaspeții vor fi încântați de Cluj, de Transilvania”, a conchis clujeanul Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.

La conferință a luat cuvântul și proaspătul prefect al județului Cluj, Irina Munteanu.

„Vă mulțumesc pentru invitație, că mi-ați oferit ocazia să particip astăzi, aici, la un eveniment atât de important pentru județul nostru. Mă bucur că această conferință internațională se desfășoară pentru prima dată în România, în Cluj-Napoca, unde avem onoarea să fie prezenți atâția lideri importanți și profesioniști din industria aviatică, reprezentanți ai autorităților naționale relevante, companii aeriene, directori generali de aeroport din Europa și din România și reprezentanți ai Parlamentului României și European. Vă urez bun venit și sunt sigură că această conferință va fi una benefică pentru județul nostru, datorită dumneavoastră.

Desfășurarea unor astfel de evenimente, cu siguranță, va duce la identificarea mai multor probleme de care ne lovim, dar, în același timp, se vor găsi și soluții care să vină în ajutorul acestui domeniu. O infrastructură bine dezvoltată și puternică va duce aeroportul la un nivel mai înalt și va fi un vector important în dezvoltarea economică a regiunii pe care o deservește”, a spus Irina Munteanu.

5.000 de persoane vaccinate la aeroportul din Cluj

Prefectul Clujului a vorbit și despre dezvoltarea aeroportului Cluj, dar și despre centrul de vaccinare amenajat în 2021 în incinta acestuia.

„Ne mândrim cu Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj prin modul în care acesta s-a dezvoltat în ultimii ani, devenind al doilea aeroport din România și un important aeroport de dimensiuni medii din Europa Centrală și de Est.

Județul Cluj a demonstrat de foarte multe ori că aici se poate rezolva orice problemă și asta se datorează în mare parte autorităților implicate, care fac o echipă multidisciplinară în orice tip de intervenție. Anul 2021 a dus la o colaborare foarte bună cu Aeroportul Cluj prin deschiderea centrului de vaccinare, care a fost o inițiativă bine-venită și în interesul cetățenilor din spațiul intracomunitar european, pentru că au avut la îndemână această opțiune, astfel încât să nu le mai fie impuse măsuri suplimentare în zonele în care se deplasau. În cadrul centrului de vaccinare din incinta aeroportului s-au vaccinat în jur de 5.000 de persoane.

În încheiere, doresc să-i mulțumesc domnului director David Ciceo pentru buna și eficienta colaborare instituțională pe care am avut-o pe timpul pandemiei și să-l felicit pentru modul în care manageriază acest aeroport, care este cea mai importantă poartă de intrare aeriană în regiunea de Nord-Vest a României”, a spus prefectul județului Cluj.

În deschiderea conferinței internaționale „Aviation-Event 2022 CLJ” a luat cuvântul și Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

„Primăria vă urează bun venit în inima Transilvaniei. Muncipiul a crescut de-a lungul anilor împreună cu aeroportul. Acest aeroport s-a bucurat de recunoaștere internațională, este un portal de conectivitate pentru Europa. Conectează oameni, afaceri, scurtează timpul celor care vor să își viziteze copiii etc. Trebuie să analizam comportamentul oamenilor, în fucție de evenimentele care se întâmplă în lume. Dorim să legăm aeroportul mai bine de municipiu. Fie prin viitorul metrou, fie prin trenul metropolitan. Este un pilon important al economiei din Cluj”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

De la 2 milioane la 23, în 20 de ani

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, a luat și el cuvântul.

„E o onoare să avem aici participanți din 20 de țări, de la 25 de aeroporturi și mai mult de 10 companii aeriene. Avem competiție internă și externă, dar aviația e foarte importantă pentru România. În anul 1999, toate aeroporturile din România la un loc aveau 2.2 milioane de pasageri, iar în 2019 am reușit să avem 23.2 de milioane de pasageri. Aviația e importantă în România pentru că nu avem autostrăzi și căi ferate pe care să circule trenurile cu viteză și consier că economia este total dependentă de aviație. 
În 2007, a fost un moment important, când România a intrat în Uniunea Europeană (UE), a venit liberalizarea, nu a mai fost nevoie de acorduri bilaterale. A fost o oportunitate pentru aeroporturi. Atunci a crescut traficul de pasageri în România”, a precizat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca.

7 milioane de călători în 2040

Viorel Federiga, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Cluj, a vorbit despre planurile de dezvoltare.

„În numele întregului personal, doresc să spun că ne bucurăm enorm să avem azi nume extrem de importante ale aviației, alături de care putem discuta probleme ale acestui domeniu. Aeroportul din Cluj a depășit pandemia și a recuperat 50% din trafic în 2021. Anul acesta ne așteptăm la 2 milioane de pasageri și la revenirea la 3 milioane (n.red - traficul de dinainte de pandemie) în 2024. Management-ul are în plan un trafic de 7 milioane de călători în 2040. Aeroportul din Cluj-Napoca a reprezentat cu mândrie România, iar premiul din 2021 pentru cel mai bun aeroport regional din categoria celor cu mai puțin de 5 milioane de pasageri, reconfirmă importanța aeroportului”, a declarat Viorel Federiga.

Comenteaza