Vasile Nilca, profesorul de 100 de ani, aniversat la USAMV GALERIE FOTO

Vasile Nilca, profesorul de 100 de ani, aniversat la USAMV GALERIE FOTO
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca l-a sărbătorit în Aula Magna “Mihai Şerban” pe profesorul Vasile Nilca, cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani.

 

Personalitate a horticulturii transilvănene, Vasile Nilca, a elaborat primul curs de Legumicultură și a participat la construirea primei sere experimentale din cadrul universității, având o lungime de 240 mp, precum și amenajarea unor spații destinate activităților didactice și de cercetare.

Nilca a fost primul titular la legumicultură și floricultură, funcție din care a inițiat și a organizat funcționarea acestei discipline în perioada 1949-1957. În 1972 obține titlul științific de doctor cu titlul “Studii privind zonarea producţiei de legume în Podişul Transilvaniei”.

Cu ocazia împlinirii unui secol de viață, Nilca a fost premiat cu titlul de profesor laureat pentru întreaga activitate și contribuție la dezvoltarea învățământului superior horticol din Transilvania și cu o medalie. Primarul Emil Boc i-a dăruit o diplomă aniversară și o medalie.

La eveniment au participat rectorul USAMV, Doru Pamfil, decanul Facultății de Horticultură, Radu Sestraș, Liviu Mărghitaş - președintele Senatului USAMV, Gheorghe Glăman - președinte SRH, ASAS Secția Horticultură, Alexandru Salontai - rector USAMV (1984-1990) și Leon Sorin Muntean - rector USAMV (1990-2000).

“Pentru oricare s-ar numi un moment unic. În timpul celor care au luat cuvântul mi s-a derulat filmul care spune: Trecut-au anii ca norii lungi pe șesuri.“  Într-adevăr, mulți ani au trecut de când în această sală, în anul 1939, eruditul profesor Grăniceanu m-a declarat absolvent al Academiei de Înalte Studii Agronomice Cluj - cum se numea pe atunci această insituție - și încununează diploma de inginer agronom.

Aruncat în producție, care în foarte scurt timp după data absolvirii, a însemnat desfășurarea unor evenimente nedorite, nebănuite: pregătirile pentru războiul care urma. În aceste condiții nu era deloc ușor să te înrolezi la o profesie pentru care ai fost pregătit și să dai rezultatele așteptate și dorite. Cei care au apreciat activitatea depusă de mine, de bine de rău, se zice că mi-am făcut datoria, dar pot fi eu mulțumit și nu pot avea altă părere decât faptul că nu am reușit să realizez tot ce mi-am propus. 

Ca urmare a rezultatelor pe care le-am obținut în primii opt ani de producție, Moș Niculae, în anul 1948, mi-a adus un foarte bun cadou, și anume chemarea la Institutul Agronomic din Cluj în funcția de profesor care mi s-a încredințat să o duc la îndeplinire. Era o treaptă mult dorită de oricare dintre tineri, dar pentru mine a fost vârful spre care tindeam să ajung și împlinirea unei aspirații mai mult sau mai puțin justificate, dar dorite de un tânăr angajat în producție.

Cele mai mari satisfacții le-am obținut la catedră, în această atmosferă de înaltă ținută didactică, în care am reușit, după măsura posibilităților pe care le aveam, să fiu un dascăl dătător de sfaturi, să fiu în slujba celor care așteptau de la mine cunoștințe. În măsura în care am reușit, alții vor fi în stare să judece. Problema este ce ai făcut și ce puteai să faci?

Este un moment unic în viața mea. Urarea mea este să ajungeți vârsta mea și apoi veți mai vedea mai departe!“, a spus profesorul aniversat.

Nilca și-a expus dorința - aceea de a-și continua existența încă doi ani de zile pentru a mai rezolva anumite teme în care s-a angajat și pe care nu le-a putut duce la bun sfârșit.  

La vârsta de 100 de ani, profesorul se poate bucura de o familie numeroasă: doi copii, trei nepoate de fiu, opt nepoți de la frați, 12 strănepoți, 14 străstrănepoţi şi 5 străstrăstrănepoţi.

 

 

 

Etichete
Comenteaza