Verdictul lui Vasile Puşcaş, la Realitatea TV Cluj: “Integrarea în UE, ratată aproape complet”

Verdictul lui Vasile Puşcaş, la Realitatea TV Cluj: “Integrarea în UE, ratată aproape complet”
Fostul negociator-şef al României în relaţia cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, a declarat aseară, în Ediţia Specială de la Realitatea TV Cluj, că la patru ani de la obţinerea statutului de membru UE cu drepturi depline ţara noastră a ratat aproape toate oportunităţile oferite de acest statut.

"Integrarea în UE a fost, într-o foarte mare proporţie, ratată, sper să nu fie ratată integral. Dacă până să intrăm în UE puteam spune «am pierdut trenul ăsta, nu-i nimic, vine altul!», acum orice tren pierdut îl trecem la minusuri. E drept, vine altul, dar cel pierdut e bun pierdut. Cert e că vom avea, cum spun economiştii, costuri de oportunităţi enorme", a afirmat Puşcaş. Acesta a amintit un alt episod în care ţara noastră n-a fost capabilă să profite de oportunităţile ivite. "Aveam aici fabrica Clujana, care exporta substanţial în SUA, până ne-au luat clauza naţiunii celei mai favorizate. După 1989, eu am negociat şi redobândirea clauzei, pe care am primit-o înapoi în 1993. De atunci au trecut şi trenuri, şi camioane, dar degeaba, România a făcut altceva", a spus Puşcaş.

Prezent în emisiune, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, a pus rezultatele fără precedent de slabe de la bacalaureat şi dezastrul din Educaţie pe seama preşedintelui Traian Băsescu. "Tot ce e bun în actuala legislaţie din învăţământ e luat din vremea când eu închideam primul capitol în negocierile de aderare. Tot ce e nou e aberant. Problema e că Băsescu, un personaj fără cultură, a intervenit în Justiţie şi a distrus-o, a intervenit în Sănătate şi a distrus-o, a intervenit în Educaţie şi a adus-o unde este. Fostul preşedinte al Braziliei, Lula, era tot aşa, un om fără multă cultură, dar s-a înconjurat de cei mai mari specialişti în fiecare domeniu şi a lăsat o ţară în urcare", a comentat Marga.

 

 

Comenteaza