Veturia Suciu a scris monografia comunei sale

Veturia Suciu a scris monografia comunei sale
La cei 80 de ani ai săi, celebra - de acum - Veturia Suciu, din Cojocna, nu este cunoscută doar pentru veşmintele tradiţionale pe care le coase la războiul său vechi de 60 de ani. De acum, este şi scriitoare: a scris, în stil de jurnal, monografia comunei sale.

A doua ediţie, revizuită şi adăugită, este tipărită de doar şase săptămâni. "E proaspătă", spune ea, cu un volum în mână. Problema e, însă, că nu poate fi cumpărată decât chiar de la Veturia Suciu de acasă. Sau de la târgul "Produs de Cluj" din parcarea hipermarket-ului Cora, unde îndrăgita artizană are un stand, unde vinde volumele, pentru preţul de 40 de lei.

Volumul "Cojocna. Mărturii etnografice de pe maluri someşene" este o monografie, dar este scris la persoana I, ca un jurnal. Aici, Veturia Suciu povesteşte obiceurile tradiţionale din comună şi îl ilustrează cu fotografii din propria colecţie, în care ea apare alături de alţi meşteri populari la diverse târguri, în special în străinătate.

Împreună cu cele două fiice ale sale, Adriana şi Oltiţa, Veturia Suciu ţese şi croieşte, în casa sa din Cojocna, porturi tradiţionale, pe care le vinde apoi în târguri. Un port complet pentru tinere, pe care în mod normal îl confecţionează într-o săptămână, costă 400 sau 500 de lei. Are, acasă, un "război" de ţesut vechi de 60 de ani, "cos catrinţele pe el, cămăşile şi rochiile albe".

Veturia Suciu este nelipsită de la târgurile care promovează tradiţiile populare. Nu doar cele din ţară, dar şi din afară: până acum a fost de trei ori în Polonia, de două ori în Italia, dar şi în Franţa, Cehia, Turcia şi Grecia. Peste tot pe unde a fost, a prezentat portul tradiţional din comuna sa, dar nu doar aceasta. Suciu este cunoscută şi pentru păpuşile pe care le confecţionează din ... pănuşi de porumb.

Monografia poate fi cumpărată de la târgurile meşterilor populari, unde o duce Veturia Suciu. "Vom încerca să vindem publicaţiile şi în librării, dar încă nu am semnat contractele", spune directorul Centrului Creaţiei Populare din Cluj, Teodor Groza, cel care a publicat până acum monografiile comunelor Unguraşu, Ceanu Mare şi, acum, Cojocna. "I-am contactat pe primari, pe profesori şi în al treilea rând pe meşterii populari, pentru că sunt respectaţi în comunitate", spune Groza pentru ziuadecj.ro.

"O treime din volumul din a doua ediţie e nou şi e într-adevăr un stil de monografie originală prin faptul că sunt văzute, comunitatea locală şi obiceiurile şi tradiţiile, prin prisma vieţii săteanului care este Veturia Suciu, din interior, nu din exterior cum face un cercetător", adaugă şeful Centrului Creaţiei Populare.

Programul de editare a monografiilor din Cluj a pornit în 2000 şi până acum au fost editate peste 30 de volume. O parte dintre acestea au fost donate Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga".

Comenteaza