Viaţă aspră, după evadări, în arestul preventiv: şi la baie se merge cu cătuşe

Viaţă aspră, după evadări, în arestul preventiv: şi la baie se merge cu cătuşe
După ce, la Cluj, cinci persoane arestate preventiv au evadat, la începutul acestui an, condiţiile de detenţie s-au înăsprit.

Din arestul preventiv al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj au evadat, în ianuarie şi februarie, cinci persoane. Acest lucru a dus la înăsprirea considerabilă a condiţiilor de detenţie nu doar la Cluj, ci în întreaga ţară.

Trebuie spus că, în prima parte a anului trecut, în arestul IPJ Cluj existau reguli stricte. Arestaţii aveau voie să se bărbierească de două ori pe săptămână şi tot de două ori puteau merge şi la duş. Începând din vara lui 2014, pe fondul dorinţei de a îmbunătăţii condiţiile de detenţie, dar şi viaţa arestaţilor preventiv, lucrurile s-au relaxat. A fost adusă inclusiv o masă de ping-pong, iar deţinuţii aveau voie să meargă la duş după partidele de tenis de masă.

"În cursul anului trecut s-a realizat o evaluare a condiţiilor existente în cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, în urma căreia s-a evidenţiat necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie. Astfel, au fost desfăşurate lucrări de reabilitare, modernizare şi recompartimentare a spaţiului existent în cadrul arestului. De exemplu, s-au renovat toate camerele de deţinere, a fost amenajat un spaţiu cu dispozitiv de separare pentru acordarea dreptului la vizită; a fost amenajat un spaţiu pentru acordarea dreptului la grefe, asistenţă juridică, asistenţă şi consiliere psihologică sau religioasă; a fost amenajată o minibibliotecă", susţine agentul de poliţie Carmen-Livia Jucan, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

Odată cu evadările, lucrurile s-au schimbat. Gata cu tenisul de masă şi cu duşurile fără număr. Arestaţii nu se mai pot plimba de colo-colo, ba dimpotrivă: chiar şi la baie sunt duşi cu cătuşe la mâini.

Pentru prevenirea unor evenimente negative, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus verificări pe mai multe paliere şi s-au luat măsuri pentru îmbunătăţirea sistemelor de pază şi siguranţă, pentru eficientizarea activităţilor desfăşurate în cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, urmând fi continuate toate demersurile iniţiate anterior pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi securităţii zonei. De asemenea, au fost efectuate demersuri pentru suplimentarea personalului care desfăşoară activităţi în cadrul centrului", spune Carmen-Livia Jucan.

Patru bărbaţi aflaţi în arestul Poliţiei Judeţene Cluj, trei pentru furt calificat şi unul pentru tentativă de omor, au evadat, în seara zilei de 17 ianuarue, din arestul IPJ. Polițiștii susțin că cei patru au rupt grilajul de fier care acoperă curtea interioară de mici dimensiuni, au escaladat zidul din beton și au reuşit să fugă prin curtea interioară a Poliţiei Cluj spre strada Decebal, de unde s-au făcut nevăzuți.

Trei dintre ei au fost capturaţi după mai puţin de 12 ore, dar cel mai periculos, Alexandru Bartuş, a fost prins abia după circa două săptămâni. În 2 februarie, un alt deţinut a reuşit să dispară de sub ochii oamenilor legii, însă aceştia au avut nevoie de numai două ore ca să-l captureze.

IPJ Cluj adeschis o anchetă internă, iar rezultatele acesteia au fost trimise Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Poliţiştii vinovaţi au fost eliberaţi din funcţii şi vor fi cercetaţi pentru „neglijenţă în serviciu".

Comenteaza