Viaţă de poştaş VIDEO

Viaţă de poştaş VIDEO
Dacă programul de lucru al angajaţilor va fi scurtat, Poşta Română se va desfiinţa. Acesta este avertismentul poştaşilor clujeni, care spun că prin reducerea la jumătate a timpului de lucru nu mai au cum să îşi facă treaba. Asta înseamnă clienţi mai puţin şi venituri mai mici pentru companie, care şi aşa are datorii de milioane de lei.

Horea Raţiu are 48 de ani, din care aproape jumătate i-a petrecut în serviciul Poştei Române. Are un sector de 8 kilometri şi jumătate, în care trebuie să livreze corespondenţa la mai bine de o mie de familii. Abia reuşeşte să îşi facă treaba în cele opt ore de lucru. Prin reducerea normei, nu ar mai reuşi să predea toate plicurile.

"Trei ore îţi ia numai să mergi pe jos, fără să pui nimica în cutie. Dacă mai trebuie să intri la fiecare, să predai o recomandată, să-ţi semneze, să achiţi o pensie, până numeri banii, până intri în curte, până ieşi şi ăsta. Deci în patru ore nu se poate face, mai ales pe distanţa asta. Dacă cineva crede că se poate face în 4 ore să vină că oricând îl las în locul meu", spune Horea Raţiu, factor poştal.

Pentru cele opt ore muncite pe zi, bărbatul primeşte un salariu puţin mai mare de 10 milioane. Banii abia îi ajung de pe o lună pe alta.

"Eu vin cu trei maşini şi mă costă un milion şi 900 de mii abonamentul pe lună. Şi nu mi se decontează nici un ban. Dacă vă mai reduc şi din salariu? Atuncea înseamnă că, dacă mai plătesc şi facturi, că şi eu am facturi ca tot omul, nu-mi ajunge", mai spune Raţiu.

în aceeaşi situaţie se află alte câteva sute de poştşi din judeţ.

"Lucri 3-4 ore pe zi în plus, faţă de 8 ore, numai aşa îţi gaţi sectorul să poţi preda lista asta şi dimineaţa să ai geanta goală, lucrând atâta şi neplătit. Păi 4 ore, după cum vedeţi, la ora asta porneşti pe teren. Şi? Noi pe 7 venim aicea, până la 11 îs patru ore. În prima zi ţi le cartezi, şi le scrii şi a doua zi eventual le duci. O să se oprească poşta, deci nu merge aşa", povesteşte şi Maria Pop, factor poştal.

Sindicaliştii se declară împotriva intenţiei companiei de a reduce norma de lucru, decizie pe care o consideră nerealistă.

"Prin aplicarea acestei normări, făcute de o comisie de la Bucureşti, făcute din birou, prin distanţe Google maps, deci nu s-au luat în considerare adeverinţele emise de primării prin care primarii şi cei de la consiliile locale din comune spuneau că distanţa parcursă de factorul poştal este atâta, ei au făcut de pe Google maps şi au diminuat şi încărcarea scrisorilor", a declarat CArol Sinka, lider sindical.

Sindicaliştii solicită o întâlnire cu conducerea Poştei Române în încercarea de a rezolva situaţia. În cazul în care nu vor ajunge la o soluţie amiabilă, angajaţii sunt decişi să intre în grevă.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Lorant Ersek

Comenteaza