Vigneta şi stickerul color, noile timbruri de mediu

Vigneta şi stickerul color, noile timbruri de mediu
Printre variantele discutate de Ministerul Mediului pentru a lua locul timbrului de mediu, desfiinţat în data de 1 februarie 2017, se află vigneta şi stickerul color, gândite ca măsuri care ar putea fi utile în vederea reducerii poluării.

Printre variantele discutate să ia locul timbrului de mediu, desfiinţat în data de 1 februarie 2017, se află vigneta, ce ar urma să fie plătită de toţi şoferii şi să aibă o valoare diferenţiată în funcţie de nivelul noxelor şi al capacităţii cilindrice a motorului maşinii.

O altă variantă de lucru o reprezintă stickerul colorat, care va permite conducătorilor auto să intre în anumite zone ale oraşului, metodă practicată şi în Franţa. Culoarea stickerului va indica nivelul de poluare a maşinii, au declarat surse din ministerul Mediului pentru MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Daniel Constatin, a anunţat EXCLUSIV pentru MEDIAFAX, că a făcut "o analiză în aceste zile în cadrul grupului de lucru pe care l-am format. (...) Sunt trei sisteme în momentul de faţă, există anumite ţări care percep o anumită taxă la înmatriculare sub o diversă formă, această taxă sigur că a fost aplicată cu mulţi ani în urmă şi ea nu a fost aplicată în mod discriminatoriu, de aceea nu a fost atacată în aceste state. A doua formă este un impozit care se plăteşte anual în funcţie de capacitatea cilindrică şi de emisiile de CO2. Există şi a treia formă care este întărită în momentul de faţă şi care reprezintă o taxă suplimentară de combustibil, când plăteşti combustibilul, o parte din taxa respectivă se duce către fondul de mediu". O variantă luată în discuţie este chiar împărţirea pe zone a oraşelor.

"Pot fi măsuri comune pe care le adoptăm care să rezolve ambele probleme (nr: traficul şi poluarea). Dacă se va ajunge la această soluţie prin care să zonăm Bucureştiul şi alte judeţe din ţară, zona 1, 2,3 şi să spunem că unele maşini pot pătrunde în funcţie de gradul de poluare a motorului respectiv, pot pătrunde într-o zonă numai cu taxă sau deloc, asta ar putea să rezolve şi problema traficului.(...) Pentru Bucureşti, Braşov şi Iaşi pentru reducerea poluării, dar şi pentru gestionarea deşeurilor avem cel puţin 11 măsuri pe care le vom lua în perioada următoare", a mai spus Daniel Constantin pentru MEDIAFAX.

Ministrul Mediului spune că în lista de măsuri care ar putea duce la reducerea poluării se află perdelele forestiere, maşinile şi autobuzele electrice şi programul Şcoala Verde. 

 

Comenteaza