Vincze, ultimul mesaj înainte de alegerile la şefia UBB: "universitatea trebuie să fie un factor al democratizării, dar s-au făcut ierarhizări nedrepte între facultăţi"

Vincze, ultimul mesaj înainte de alegerile la şefia UBB:
Universitatea trebuie să acţioneze proactiv, să-şi asume responsabilităţi sociale şi să fie un factor al democratizării, crede Eniko Vincze, unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de rector în universitatea „Babeş-Bolyai", în ultimul mesaj transmis înainte de alegerile programate pentru mâine.

„Universitatea este parte integrată a societăţii, ea se află sub influenţa contextului social-politic în care funcţionează, reacţionează sau se acomodează la provocările venite din afară, dar înainte de toate, prin forţa membrilor săi, poate și trebuie să acţioneze proactiv, să-și asume responsabilităţi sociale, să se implice în viaţa comunităţii mai largi, să fie factor al democratizării, spaţiu al dezbaterilor sociale şi spiritului civic critic, și, nu în ultimul rând, un model pentru practicarea cetăţeniei participative. Universitarii sunt cetăţeni ai comunităţilor locale, dar și cetăţeni ai lumii, care migrează între diverse lumi și limbi, participă la fluxul de idei de la nivel local și global, fac conexiuni între diversele componente ale comunităţilor locale și globale. Vă propun să ne asumăm aceste roluri", explică Vincze.

Întrebată ce nu o recomandă pentru funcţia de rector, ea spune că, din punctul de vedere al celor care își doresc un rector care ancorează universitatea în rolul ei naţional și o vede prin locul ei ocupat în construcţiile naţionaliste de secol XIX sau XX, „analizele mele critice faţă de naţionalismele de toate felurile, nu mă recomandă ca rector". Totodată, din punctul de vedere al celor care își doresc menţinerea status quo-ului la universitate, „care a însemnat ierarhizări nedrepte între facultăţi și specializări, și a condus la punerea acestora în relaţii confrontative subordonate relaţiilor de putere", analizele critice ale lui Vincze faţă de situaţia actuală de la UBB nu o recomandă, de asemenea.
Mai mult, Vincze dezaprobă punctul de vedere „al celor care își doresc o universitate antreprenorială și înţeleg prin asta o afacere în care cadrele didactice sunt reduse la resurse umane, managementul este redus la management economic, și studenţii sunt trataţi drept obiectul muncii noastre".

 

Vezi aici întregul mesaj adresat de Eniko Vincze în ziua dinaintea alegerilor

Comenteaza