Viperele, active şi pe zăpadă, chiar în Cluj: "Căscatul ochilor este cel mai bun ser antiviperin!"

Viperele, active şi pe zăpadă, chiar în Cluj: "Căscatul ochilor este cel mai bun ser antiviperin!"
| Foto: https://www.facebook.com/groups/FaunaRomaniei

O viperă fotografiată în judeţul Cluj, în luna aprilie a anului trecut, e un avertisment pentru amatorii de drumeţii montane. Cunoscătorii transmit că viperele comune pot să fie active și chiar să se deplaseze pe zăpadă. 

Ceea ce ştim despre Vipera berus este faptul că aceasta este activă ziua, numai în zilele de caniculă își continuă activitatea în amurg. Dimineața și seara caută locurile însorite pentru a se încălzi la soare. Temperatura optimă a corpului este de 30-33 °C.

Este deosebit de activă în zilele calde și umede, fiind însă sensibilă la vânt. Dacă se simte amenințată se ascunde sub pietre sau diferite plante. Atacă mușcând fulgerător, iar animalele mari sau omul numai când se simte amenințată și se apără. În perioada de iarnă hibernează, în funcție de latitudinea unde se află, între 4 și 8 luni, dar nu e o regulă. 

"Chiar dacă vremea e rece încă, nu uitați, viperele comune (Vipera berus) pot să fie active și chiar să se deplaseze pe zăpadă, după cum se poate observa în cadrul de mai jos.

Dacă mergeți la munte și e soare, inspectați cu atenție buștenii sau pietrele lângă care vreți să faceți popas. Căscatul ochilor este cel mai bun ser antiviperin!

Această viperă a fost fotografiată în jud. Cluj, în luna aprilie a anului trecut (este o fotografie in situ, evident, sunt mici șansele să găsești așa ceva altfel decât întâmplător, că nu pleci iarna după vipere), dar sunt semnalări inclusiv în mijlocul iernii cu exemplare ieșite să se sorească in zilele cu câteva ore de soare, mai ales la jumătatea zilei", transmite unul dintre administratorii paginii Fauna Romaniei

Simptomele cauzate de venin

Durere, la circa o oră regiunea mușcată devine albastră și se tumefiază. Datorită acțiunii neurotoxinei, apar semne de asfixie și insuficiență cardiacă și mai pot apărea paralizii. 

Comenteaza