"Visa lottery" pentru Rusia

Parlamentarii ruși încearcă să stimuleze imigrația, aşa că s-au gândit să ofere permise de ședere permanentă pentru cetățenii străini în cadrul unei loterii de tipul celei organizate anual de SUA.

Membrii ansamblului legislativ al celui de-al doilea cel mai mare oras din Rusia, Sankt-Petersburg, pregătesc un proiect de lege pentru a fi prezentat parlamentului federal, care, în cazul în care va trece și va fi legiferat, va introduce amendamente la Legea federală privind statutul cetățenilor străini.

Promotorii mișcării spun că aceasta ar fi o parte a măsurilor care vizează stimularea imigrației.
"Conform proiectului, cetățenilor străini care câștigă această loterie specială care va fi efectuată de către un generator electronic de numere aleatorii li se vor acorda permise de ședere permanentă pe teritoriul Federației Ruse", se arată o notă explicativă a proiectului de lege.

Potrivit Russia Today, proiectul prevede că participarea la loterie va fi gratuită, însă va permite înscrierea numai cetățenilor anumitor națiuni care vor fi aprobate anual de către guvernul rus.

Autorii documentului spun că ar trebui să aibă prioritate cetăţenii țărilor cu un nivel scăzut de emigrare. De asemenea, guvernul va face anual o estimare privind numărul de permise de ședere care vor fi extrase.

Legile rusești actuale permit cetățenilor străini să primească permise de ședere temporară în cazul în care dovedesc că dispun de mijloace pentru a se sprijini, pentru perioada necesară și să aibă un loc de a trăi. Permisele de ședere sunt, de asemenea, acordate soților cetățenilor ruși. Persoanele cu permise de ședere se bucură de aceleași drepturi ca și cetățeni ruși cu excepția dreptului de vot și de a candida la funcţii în stat.

De-a lungul ultimilor ani, autoritățile ruse au pregătit mai multe proiecte de lege pentru a simplifica normele de acordare a cetățeniei anumitor grupuri de străini, în special investitorilor și  persoanelor care vorbesc limba rusă și au cel puțin un strămoș care a fost rezident permanent al oricărui stat aflat în interiorul granițelor actuale ale Federației Ruse.

În prezent, cetățenia rusă poate fi acordată soților și copiilor cetățenilor ruși, precum și foștilor cetățeni ai Uniunii Sovietice. Președintele rus poate acorda, de asemenea, cetățenie pentru străini în caz de recunoaștere a realizărilor sau a serviciilor aduse țarii. Un exemplu recent de astfel de cazuri ar fi acordarea pașapoartului rusesc actorului francez Gerard Depardieu, celebrului luptător Jeff Monson și actorului Steven Seagal.

 

Comenteaza