Foto Curajul voluntarilor clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătit cu plachete de Prefectura Cluj

Curajul voluntarilor clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătit cu plachete de Prefectura Cluj
| Foto: arhiva personala

Rareș Urs, plutonier adjunct la ISU Cluj, și Oana Ciora, președintele Asociației Câini de Salvare Transilvania, au primit, miercuri, distincția ,,Onoare pentru Cluj - 2023”, pentru devotamentul și curajul dovedit pe timpul misiunii de salvare din Turcia.

Clujenii Rareș Urș și Oana Ciora au plecat în misiunea de salvare pe 8 februarie 2023, la câteva zile după producerea primului cutremur în Turcia, alături de câinii lor, Max și Dino, antrenați pentru situații de urgență.

Cei doi au primit, miercuri, din partea prefectului Irina Munteanu, distincția "Onoare pentru Cluj - 2023”. La ceremonie a participat și șeful Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Ion Moldovan. 

Voluntarii clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătiți cu plachete de Prefectura Cluj

Și-au luat concediu pentru a da o mână de ajutor victimelor din Turcia

Atât Oana Ciora, cât și Rareș Urs au plecat în misiunea din Turcia din propria inițiativă, ca voluntari. Pentru a da o mână de ajutor, Rareș și-a luat concediu de odihnă și a plecat ca voluntar, împreună cu Asociația Câini de Salvare Transilvania.

„Rareș a dorit neapărat să participe la această misiune în Turcia, însă nu a fost nominalizat de către București pentru a participa din cadrul Inspectoratului nostru. Dar el a vrut să plece, așa că și-a luat concediu de odihnă și a plecat ca un component al Asociației Câine de Salvare Transilvania”, a explicat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Acesta a povestit că voluntarii depun un efort mare în timpul lor liber ca să-și formeze câinii pentru a salva viețile oamenilor. Șeful ISU Cluj vede în Asociația Câini de Salvare Transilvania un partener de nădejde al salvatorilor. În prezent, asociația are 12 membri, printre care și Rareș Urs, subofițer operativ din cadrul ISU Cluj.

Voluntarii clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătiți cu plachete de Prefectura ClujRareș Urs și Oana Ciora (în roșu)

„Sperăm că nu o să fie nevoie niciodată de câini de căutare”

Oana Ciora s-a bucurat că efortul și activitatea voluntarilor este recunoscută.

„Noi facem asta de peste 20 de ani și iată că am putut să fim de folos. Sperăm că nu o să fie nevoie niciodată de câini de căutare, dar noi continuăm să ne pregătim tocmai pentru situațiile care neprevăzute și neașteptate”, a povestit Oana Ciora.

De asemenea, clujeanca a mai spus că, împreună cu colegii din cadrul Asociației Câini de Salvare Transilvania, pregătește și câini de căutare a persoanelor pierdute în mediu natural, nu doar a victimelor prinse sub dărâmături. Cazurile de persoane pierdute în mediu natural sunt foarte multe și necesită un efort enorm, a explicat Oana Ciora.

„Facem asta cu multă, multă pasiune și dorință de a ne ajuta semenii. Este foarte important pentru noi faptul că suntem în acest context și că ne cunoașteți și știți ce putem să facem”, a conchis aceasta.

La rândul său, Rareș Urs a apreciat recunoașterea, din partea autorităților, a muncii și efortului depus de voluntari.

„Mă bucur că am avut ocazia să mergem într-o astfel de misiune și să reprezentăm România și Clujul. După cum știți, a fost o misiune destul de grea din toate punctele de vedere, dar, cum a spus și colega mea Oana, pentru asta ne pregătim”, a mărturisit Rareș Urs.

La finalul ceremoniei, prefectul Clujului, Irina Munteanu, le-a înmânat celor doi câte o plachetă cu distincția "Onoare pentru Cluj - 2023".

„Vă suntem recunoscători și considerăm că Clujul este mai bogat cu dumneavoastră”, a spus prefectul Irina Munteanu.

Voluntarii clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătiți cu plachete de Prefectura ClujRareș Urs și Oana Ciora alături de prefectul Clujului, Irina Munteanu, și șeful ISU Cluj, Ion Moldovan

Șeful ISU Cluj a ținut să sublinieze și efortul depus de câinii de căutare și salvare Max și Dino, care au participat la misiune alături de cei doi voluntari clujeni.

„Să-i aplaudăm și pe câinii lor care n-au putut să-i aducă azi aici. De obicei au plecat peste tot cu câinii. Poate ați văzut și la Președinție, în sala de evenimente, unde n-au fost niciodată câini și totuși președintele Klaus Iohannis a acceptat să fie și câinii prezenți. Dino și Max sunt doi căței extraordinari”, a spus generalul Ion Moldovan.

loading...
Comenteaza