Vor fi amendați deputații PSD Adrian Solomon și Ionel Stativă pentru încălcarea demnității umane și rasism?

Vor fi amendați deputații PSD Adrian Solomon și Ionel Stativă pentru încălcarea demnității umane și rasism?
| Foto: stirileprotv.ro

Colegiul director al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) decide azi dacă se autosesizează în privința comportamentului deputatului Solomon în șaormeria din Centrul Vechi al capitalei.

Cei doi deputați PSD care au provocat scandalul de la șaormeria din centrul Bucureștiului ar putea fi sancționați cu până la 30 de mii de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos, președintele CNCD, a declarat marți seara la Digi24 că instituția pe care o conduce va discuta miercuri cazul celor doi, pentru a vedea dacă pot fi amendați pentru încălcarea demnității umane și rasism. 

Înregistrarea video din șaormăria din Centrul Vechi, unde deputații PSD Adrian Solomon și Ionel Stativă au făcut luni noaptea scandal din cauză că li s-a cerut să poarte mască arată cum Adrian Solomon, fără mască și recalcitrant, intră în local și începe să se certe cu casierul. Vrea să comande trei șaorme medii de vită, iar casierul îi spune: „Puneți-vă, vă rog, masca”. Solomon se enervează și începe să țipe la casierul de etnie probabil turcă: „Băi, Mustafa! (...) Ești în România aicea (...) Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici!  (...) Băi, panaramă!”

Întrebat unde s-ar încadra acest comportament, din punctul de vedere al CNCD, președintele Csaba Asztalos a spus că n-ar dori să comenteze și să califice aceste afirmații în acest moment, pentru că ar risca să se antepronunțe. „Pot, însă, să vă spun că în prima ședință a Colegiului director vom discuta acest act și vom informa public asupra deciziei pe care noi urmează să o adoptăm”, a declarat, marți seară, la Digi24, Csaba Asztalos.

Astfel, CNCD s-ar putea autosesiza sub aspectul unei posibile încălcări în ceea ce privește atingerea demnității umane, pe criteriul de apartenență etnică națională, și sub aspectul unei forme de rasism, a spus Csaba Asztalos. „Vom analiza dacă în această speță s-a depășit limita libertății de exprimare”, a promis președintele CNCD. El a spus că amenda minimă este de 1.000 de lei, dar poate ajunge până la 30.000 de lei. 

Comenteaza