Vrei să faci parte din Armata României? Încep înscrierile pentru posturi de soldat/gradat profesionist

Vrei să faci parte din Armata României? Încep înscrierile pentru posturi de soldat/gradat profesionist
| Foto: Recrutare MAPN

În data de 2 mai 2022 se dă startul înscrierilor pentru 1.049 de posturi de soldat/gradat profesionist. Acestea se vor face numai la sediul biroului informare-recrutare.

"Vrei să faci parte din Armata României?", întreabă MAPN pe site-ul de recrutare. Au fost publicate informaţiile despre condiţii și procesul de recrutare pentru posturi de soldat/gradat profesionist în armata română. 

CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A DEVENI MILITAR

"Îţi doreşti o provocare, vrei să te mândreşti cu profesia şi cu realizările tale, să fii printre cei mai buni, să fii respectat şi să ai posibilitatea de a te afirma şi de a te perfecţiona continuu? Armata îţi oferă posibilitatea de a alege între mai multe tipuri de carieră şi specializări, în funcţie de vârsta, studiile, abilităţile şi aspiraţiile tale profesionale.

Cetățenii români pot urma cariera militară în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaților/gradaților profesioniști.

Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, datorită cunoștințelor și deprinderilor dobândite, absolvenții colegiilor naționale militare vor fi admiși în instituțiile de învățământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari", anunţă MApN. 

Criteriile specifice de recrutare a candidaţilor pentru formarea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti sunt următoarele:
a) să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
b) să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
c) să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C - candidaţii care optează pentru arma "auto" şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma "geniu";
d) să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
e) să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ - candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma "aviaţie", specialitatea militară "însoţitor de bord - paramedic".

În funcţie de necesarul de încadrare al Ministerului Apărării Naţionale, pentru anumite arme sau servicii şi specialităţi militare, criteriile de recrutare pentru corpul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti pot fi completate cu criterii suplimentare.

MApN mai anunță că în continuare au loc înscrierile pentru învăţământul postliceal militar (maiştri militari şi subofiţeri) şi universitar militar (ofiţeri). În data de 2 mai 2022 se dă startul înscrierilor pentru 1.049 de posturi de soldat/gradat profesionist. Acestea se vor face numai la sediul biroului informare-recrutare.

Comenteaza