"Vrem dezvoltare, nu blocare!". Protest în faţa Consiliului Judeţean GALERIE FOTO

Câteva zeci de membri ai Sindicatului Independent al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj au protestat în faţa forului administrativ judeţean.

La ora 15:15 participanţii la acţiune s-au adunat în faţa Consilului Judeţean (CJ) Cluj, unde au scandat împotriva aparatului de specialitate al instituţiei şi a preşedintelui acestuia. 

Sindicaliştii au purtat pancarte pe care se puteau citi lozinci precum "Vrem dezvoltare, nu blocare!", "Ne-aţi dus cu preşul de un an!", "Vrem dezvoltare la judeţ, nu preşedinte vorbăreţ!" sau "Noi dorim intermodal, voi, sămânţă de scandal!". Reprezentanţii aeroportului erau dotaţi cu vuvuzele, în care suflau neîncetat.

Liderul sindicaliştilor, Gabriel Ene, a declarat că protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii CJ Cluj nu susţin dezvoltarea transportului intermodal la aeroport şi nu au făcut demersuri pentru prelungirea pistei de la 2.100 la 3.500 m. 

Protestatarii au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui forului judeţean, în care îi cer acestuia să schimbe atitudinea aparatului de specialitate, dar şi atitudinea conducerii instituţiei faţă de aeroport. 

Vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, a venit în mijlocul protestatarilor şi i-a invitat să servească un ceai în holul forului județean. Oamenii i-au spus că vor să vorbească cu președintele CJ Cluj și l-au intrebat unde este acesta.

Vakar a răspuns că lipsește din instituție, că si-a luat două zile de concediu. Acţiunea a durat până la ora 16:15 iar sindicaliştii au promis că ea va fi repetată şi în următoarele două zile, în aceeaşi locaţie.

 „Dacă vă aduceţi aminte, astă vară, în timpul manifestaţiei, domnul preşedinte al CJ Cluj s-a insinuat mincinos între rândurile noastre şi a încercat să ne promită „marea cu sarea" în cazul în care ajunge preşedinte. Promisiunile au rămas deşarte", a afirmat în faţa oamenilor liderul sindicatului aeroportului Cluj.

Acesta a vorbit şi de câteva dintre nemulţumirile oamenilor. „Nu spunem că nu ne-au ajutat de loc dar de doi ani de zile, lucrurile lasă de dorit. Începând de la lucrurile simple, cum ar fi platforma de staţionare Apron 2, şi până la vestitul deja intermodal. De ce să nu avem intermodal? Ne uităm la minister(n.red. - al Transporturilor) şi aşteptăm să ne spună ce să facem? Ne uităm să vedem dacă există în Master Planul Ministerului? De ce vrem în cazul acesta descentralizare?", a mai spus Gabriel Ene.

Anul trecut sindicaliştii de la aeroport au mai organizat un protest în faţa forului judeţean pentru a cere instituţiei să garanteze un credit de 50 de milioane de lei luat de aeroport pentru plata lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare. După proteste, consilierii judeţeni au decis ca instituţia să garanteze acel credit.

Referitor la dezvoltarea transportului intermodal de mărfuri şi pasageri, ce presupune legarea aeroportului de gara CFR, între conducerile executive ale CJ Cluj şi aeroport, aflat în subordinea forului administrativ, există păreri diferite despre dezvoltarea acestui proiect încă din luna martie a anului 2015. La acel moment, fostul vicepreşedinte al CJ Cluj, Ioan Oleleu, a refuzat să semneze cererea de finanţare pentru acest proiect care trebuia trimisă la Comisia Europeană pentru a se încerca obţinerea de fonduri europene. Oleleu a invocat atunci lipsa unor acte din documentaţia care trebuia depusă şi lipsa susţinerii partenerilor CFR SA şi CNADNR pentru co-finanţare.

În urmă cu circa o lună de zile, Prefectura Cluj a mediat o discuţie la Ministerul Transporturilor, cu participarea reprezentanţilor CJ Cluj şi ai aeroportului Cluj pe tema transportului intermodal. „În urma discuțiilor a reieșit faptul că proiectul intermodal promovat de Aeroportul clujean și Consiliul Județean nu are asigurată cofinanțarea din partea CN CFR Infrastrutură în perioada 2014 - 2020, companie care are alte priorități pentru realizarea infrastructurii proprii. (...)Conform discuțiilor purtate joi, 5 nov a.c., singurul proiect care poate fi derulat la nivelul județului Cluj este cel multimodal propus în Master Planul General de Transport al României. Valoarea proiectului de platformă multimodală este de 34 mil euro + TVA și ar urma să fie realizat printr-un parteneriat între Consiliul Județean Cluj, Primăria Cluj-Napoca și alți factori implicați pentru susținerea dezvoltării economice a zonei cu perioada de implementare 2014 - 2020", a informat Prefectura Cluj printr-un comunicat.

 

Comenteaza