Update WC public de 120.000 de euro în Huedin! Cât un apartamente cu 3 camere în Cluj-Napoca

WC public de 120.000 de euro în Huedin! Cât un apartamente cu 3 camere în Cluj-Napoca

Consiliul Local Huedin a cheltuit 120.000 de euro pentru amplasarea primului și singurului WC public din localitatea clujeană. 

În afară de faptul că este mare (153 mp), WC-ul public are dotări de bază: bazinele de apă ale WC-urilor sunt din plastic, sistemul de tragere a apei este manual, nu sunt uscătoare automate, utilizatorii vor trebui să folosească hârtie pentru a se şterge pe mâini. Suma permite achiziţionarea unui apartament cu 3 camere în zone bune ale municipiului Cluj-Napoca, oraşul cu cele scumpe imobiliare din ţară. Primarul localităţii dă vina pe TVA, pe studiu de fezabilitate, pe proiectare, dirigintele de şantier, scrie adevarul.ro. 

Primar: Am fost criticat 8 ani că nu am făcut WC public, dacă l-am făcut, iar nu este bine

Primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că investişia este necesară, precizând că WC-ul „este scump, dar arată bine”.

„Consiliul Local Huedin a aprobat anul trecut alocarea a 540.000 de lei (120.000 de euro – n.a.) pentru construirea unui WC public în centrul oraşului, care este o investiţie utilă şi extrem de necesară. Trebuia să o facem mai demult, dar nu am avut fonduri. Avem în zona centrală un monument istoric, o biserică maghiară, Reformată, unde vin zeci de autocare cu turişti, îmi era jenă că nu le-am putut oferi o toaletă civilizată. Noul WC public are 160 de metri pătraţi, este modern, are 5 cabine pentru femei şi 3 lavoare şi 3 cabine pentru bărbaţi, 3 pisoare şi 2 lavoare, de asemenea o încăpere pentru mamă şi copil, unde se pot schimba scutecele bebeluşilor. Toaleta este accesibilă şi persoanelor cu dizabilităţi. Este scumpă, într-adevăr, dar arată bine”, a spus Moroşan.

Potrivit acestuia, costul construcţiei WC-ului se ridică la circa 300.000 de lei, dar cheltuielile finale au ajuns mai mari din cauza proiectării, avizelor necesare, dar şi a racordurilor la reţeaua de apă şi electricitate. „Am plătit 100.000 de lei numai TVA, ceea ce este foarte mult, şi nu îi recuperăm ca firmele. Am fost criticat de 8 ani că nu am făcut un WC public, dacă l-am făcut, iar nu este bine. De fiecare dată când aveam vreo manifestare de amploare închiriam toalete ecologice, de acum nu mai avem nevoie. Taxa de intrare în noul WC este 1 leu”, a subliniat primarul din Huedin.

Toaleta a fost deschisă publicului la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia unui târg organizat în centru, la care au participat câteva mii de persoane. Este amplasată în zona centrală, dotată cu opt cabine, cameră pentru schimbarea scutecelor bebeluşilor și este accesibilă şi persoanelor cu dizabilităţi.

PSD Cluj: "localitatea nu e racordată la gaz, nu sunt locuri de muncă bine plătite"

Președintele PSD Cluj, Horia Nasra, arată că "luxul pare a fi o normalitate pentru primăria Huedin: 120.000 euro pentru un WC public", în condiţiile în care localitatea nu este racordată la gaz şi locurile de muncă, bine plătite, lipsesc cu desăvârşire.

"Oricât am analiza costurile, din orice unghi am privi speţa, 120.000 euro pentru un WC public este de cartea recordurilor, în condiţiile în care dotările sunt obişnuite. În Huedin nu este gaz, în Huedin nu avem un parc industrial, unele străzi arată ca după război, locurile de muncă bine plătite lipsesc, pe scurt o administraţie corigentă dar generoasă în risipa banilor publici: Să premiezi un WC public investind 120.000 euro este cel puţin strigător la cer, însă să mai şi explici, ulterior, presei 'N-aveţi voi aşa ceva la Cluj-Napoca', este de-a dreptul halucinant!", a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

Prin urmare, explicaţii şi scuze publice din partea primarului şi consilierilor locali care au fost de acord cu această risipă, indiferent de partid, sunt bine-venite: "Sunt convins că de bărbăţia unei demisii, din partea primarului, nici nu poate fi vorba, însă nişte scuze publice sunt absolut necesare!", a mai declarat deputatul Horia Nasra.

Cum a ajuns Primăria Cluj-Napoca să cumpere WC-uri la preț de garsonieră

Și Primăria Cluj-Naoca a cumpărat două toalete publice pe care a plătit aproape 50.000 de euro bucata. Acestea au fost date deja în folosinţă. Containerele-WC se găsesc la Baza Sportivă Gheorgheni şi în parcul de pe B-dul. 1 Decembrie 1918. VEZI ȘI Cum a ajuns de la București la Cluj "împăratul toaletelor"

Comenteaza