Weekend cu Făgetul plin şi o nouă lege a picnicului

Weekend cu Făgetul plin şi o nouă lege a picnicului
Vremea bună i-a scos din case pe clujeni, care şi-au petrecut acest sfârşit de săptămână făcând grătare în afara oraşului.

Peste o sută de maşini erau parcate ieri pe drumul care duce spre Sfântul Ion, unul dintre locurile preferate de clujeni pentru picnicuri. Câteva sute de persoane au mers în zonă pentru a petrece o duminică liniştită, cu grătare, bucurându-se de vremea călduroasă de afară. În acest sfârşit de săptămână a intrat în vigoare Legea picnicului.

"Este ultimul weekend din această lună şi am înţeles că de săptămâna viitoare vremea se va răci, aşa că am venit la iarbă verde", a povestit Adrian Vladu, un clujean de 30 de ani. Bărbatul a mers la Sfântul Ion împreună cu câţiva prieteni. "Am ajuns aici în jurul orei 12. Am venit cu motocicleta şi am adus cu mine bere, mici şi grătare", a povestit bărbatul. Pentru Diana, o tânără de 25 de ani, din cartierul Grigorescu, ieşirea de duminică la iarbă verde a fost prima din acest an. "Am ales să venim la Sfântul Ion pentru că locuim aproape. Suntem trei cupluri. Am fost total dezorganizaţi pentru această ieşire. Ne-am hotărât sâmbătă să mergem la iarbă verde, însă am uitat să luăm cu noi cartofi şi ulei, aşa că am mâncat doar carne", a povestit Diana.

Mai organizat a fost clujeanul Kiss Csaba, de 36 de ani, care şi-a adus la picnic soţia şi copiii. "Timpul frumos ne-a scos din casă. Nu am mai ieşit la iarbă verde anul ăsta. A fost o iarnă grea şi abia am aşteptat să vină căldura. A venit foarte multă lume la iarbă verde", a spus bărbatul. Sfântul Ion nu este pentru el locaţia preferată de picnic. "De obicei mergem pe Valea Gârbăului pentru că acolo nu este aşa de multă mizerie şi e mai puţină lume", a explicat Kiss.

În acest sfârşit de săptămână a intrat în vigoare Legea picnicului, care a fost promulgată în februarie de preşedintele Traian Băsescu. Actul normativ prevede că activitatea de picnic este "orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului şi/sau unităţilor administrativ-teritoriale, de una sau mai multe persoane, care implică consumul de băuturi şi/sau alimente şi aprinderea sau nu a focului". Conform legii, vor exista zone special amenajate pentru picnic pe domeniul public sau privat al statului şi care vor fi dotate cu utilităţi. Totodată, actul normativ prevede ca oamenii să arunce deşeurile şi să aprindă focul în zone special amenajate. Ei nu au voie să spele vase în apele din apropierea locului pentru picnic sau să hrănească animale sălbatice, să le rănească sau să distrugă plante sau elemente ale cadrului natural. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse între 100 şi 50.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

 

 

Etichete
Comenteaza