Zburăm de la Cluj la New York peste 10 ani

Zburăm de la Cluj la New York peste 10 ani
În maximum 10 ani clujenii vor putea zbura la New York sau Montreal, consideră directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo (foto dreapta). În prezent, conducerea aeroportului negociază cu TAROM, dar şi cu alte companii străine operarea de noi destinaţii. Pentru 2012 unul dintre noile zboruri negociate este Cluj-Amsterdam, de altfel şi cel preferat de clujeni.

David Ciceo a vorbit aseară la Realitatea TV Cluj, în cadrul emisiunii Clujul în Realitate, moderată de Ciprian Aron, despre proiectul noii piste, pentru care s-a semnat deja contractul de execuţie pentru prima etapă, de 2.100 de metri. "Pot să vă spun că ultima pistă construită în România a fost realizată la Otopeni înainte de Revoluţie, în 1987. Cea care se face la Cluj este prima pistă nouă după Revoluţie. Până acum s-au mai făcut doar reabilitări. Colaborăm cu Romatsa pentru sisteme de ghidaj al aeronavelor. Suntem convinşi că la mijlocul lui 2012 va fi funcţională noua pistă la 2.100 de metri", a subliniat Ciceo.

Noua pistă va avea o lăţime de 45 de metri, faţă de actuala pistă, care are 35 de metri şi care a fost construită în 1968. "Cu noua pistă se elimină restricţii importante şi putem discuta cu mai multe companii aeriene. O singură pistă este de ajuns pentru aeroport. Una de 3.500 de metri garantează 3 milioane de pasageri. Nu pot fi folosite în paralel ambele piste din cauza distanţei foarte mici dintre ele, 180 de metri. Pista veche va fi folosită doar drept cale de rulare şi în acest fel vom scădea timpul de ocupare a noii pistei. Sunt convins că în patru-cinci ani vom avea la Cluj o pistă de 3.500 de metri, în funcţie de proiectul de deviere a Someşului şi de finanţări", a apreciat Ciceo.

Acesta a estimat că în maximum 10 ani clujenii vor putea zbura de la Cluj-Napoca la New York sau Montreal. "Între timp, suntem în negocieri cu companii pentru noi destinaţii din 2012. Una dintre ele este la Amsterdam, preferată de clujeni, pentru care suntem în discuţii cu Tarom, şi sperăm ca negocierile să se finalizeze", a adăugat Ciceo.

(D.A.)

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Comenteaza