Zece medici și zece asistenți de la Spitalul Militar din Cluj au fost detașați la Suceava

Zece medici și zece asistenți de la Spitalul Militar din Cluj au fost detașați la Suceava

O echipă formată din 10 medici militari şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca a plecat, sâmbătă, spre municipiul Suceava.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), echipa de specialişti condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Ionel Oprea şi colonelul medic Daniel Derioiu, managerul spitalului, a făcut o primă evaluare a situaţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava. 

Astfel, au fost evaluate şi analizate resursa umană, necesarul de materiale, precum şi schimbarea şi îmbunătăţirea circuitului epidemiologic pentru reducerea riscului de contaminare atât al personalului medical, cât şi al pacienţilor internaţi în unitatea medicală. Totodată, a fost instituită continuitatea pe tură operativă a spitalului.

Totodată, cu ajutorul militarilor din Batalionul 202 Apărare CBRN din Huşi, au fost dezinfectate spaţiile de circulaţie din SJU Suceava.

De asemenea, s-au instituit noi proceduri de dezinfecţie în interiorul spitalului, conform indicaţiilor epidemiologice, şi a fost instruit tot personalul medical şi auxiliar despre purtarea echipamentului de protecţie.

Noua echipă managerială a solicitat Ministerului Apărării să sprijine cu personal medical militar activitatea din SJU Suceava, pentru a asigura continuitatea în secţiile medicale, iar MApN a dispus acest lucru prin Direcţia Medicală.

Sâmbătă, 10 medici militari, de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca au plecat spre municipiul Suceava, pentru două săptămâni, aceştia urmând să asigure continuitatea în unitatea medicală suceveană.

După această perioadă, personalul medical va fi înlocuit cu o altă echipă, din cadrul aceleiaşi unităţi medicale clujene. Echipa medicală trimisă în sprijin va participa la asigurarea continuităţii asistenţei medicale pentru pacienţii internaţi COVID pozitiv, deoarece medicii din spitalul sucevean sunt în mare parte contaminaţi. Cazarea şi hrana personalului detaşat la Suceava vor fi asigurate gratuit prin grija autorităţilor locale.

"Prin eforturile conjugate ale noii echipe manageriale şi al echipei de medici venită în sprijinul acesteia se încearcă reoperaţionalizarea din punct de vedere medical a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava pentru toate tipurile de urgenţe medicale şi chirurgicale, indiferent dacă apar la pacienţii neinfectaţi sau cei infectaţi cu noul coronavirus. De asemenea, au fost luate toate măsurile pentru asigurarea materialelor sanitare şi a medicamentelor necesare pentru o funcţionare la parametri optimi a facilităţii medicale din municipiul Suceava", arată MApN.

Comenteaza