Zeci de clujeni s-au îmbulzit ca să se închine la icoana din Muzeul Mitropoliei VIDEO

Zeci de clujeni s-au îmbulzit ca să se închine la icoana din Muzeul Mitropoliei VIDEO
Zeci de clujeni s-au îmbulzit pentru a intra în Muzeul Mitropoliei, deschis azi, unde a fost expusă icoana Maicii Domnului, pictată de preotul Luca, acelaşi care a realizat şi icoana de la mănăstirea Nicula.

Clujenii au stat la coadă aprope o oră pentru a intra în Muzeul Mitropoliei. Credincioşii au fost lăsaţi înăuntru abia după ce patriarhul Daniel împreună cu soborul de ierarhi au sfinţit încăperea şi obiectele de cult din interior.

"Aşteptăm să intrăm pentru a ne închina la icoana Maicii Domnului, am asistat şi la slujba oficiată în catedrală şi vrem să primim şi binecuvântarea fecioarei, mai ales că este pictată de acelaşi preot care a pictat şi icoana de la Nicula", ne-a spus Dora, care aştepta la uşa muzeului împreună cu familia.

La sfinţirea muzeului au fost prezenţi şi prefectul Clujului, Florin Stamatian, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, şi primarul Radu Moisin.

"Această iniţiativă este una cu care orice municipiu se poate mândri şi vom include Muzeul Mitropoliei pe harta culturală a municipiului Cluj-Napoca" a declarat Moisin.

În muzeu au fost expuse obiecte de cult care datează din secolul al XVI-lea până astăzi. Printre cele mai vechi se numără fragmentele de frescă aduse de la Răchitova, Hunedoara şi Tetraevanghealiarul de la Feleac, ce reprezintă certificatul de naştere al mitropoliei şi datează din 1489.

Principala atracţie a credincioşilor o reprezintă însă icoana pictată în jurul anului 1683 de către preotul Luca, care a realizat şi icoana de la mănăstirea Nicula. Se spune că această icoană ar fi miraculoasă şi că ar fi lăcrimat şi ea în secolul al XVI-lea.

Muzeul Mitropoliei va deschis publicului larg zilnic între orele 10 şi 17. În zilele de sărbătoare, doritorii de a-l vizita vor avea acces începând cu ora 12.

Comenteaza