Zeci de mii de credincioși la comemorarea morţilor la Cluj

Zeci de mii de credincioși la comemorarea morţilor la Cluj

Oamenii au vizitat mormintele celor dragi, le-au aranjat şi au depus flori şi lumânări de "Luminaţie" sau " Ziua Morţilor".

La Cluj-Napoca sărbătoarea s-a încheiat vineri seară cu un concert de muzică clasică, ţinut în memoria celor plecaţi la ceruri, chiar la intrarea în cimitirul central din oraş.

Peste 2000 de oameni au fost aseară în cimitirul central din Cluj-Napoca, unde membrii Filarmonicii de stat Transilvania au oferit un concert de comemorare a sufletelor dragi, plecate dincolo. Este al cincilea an în care muzica a răsunat de ziua morţilor.

Participanţii au oferit şi câteva impresii pentru stirileprotv.ro :

Acest spectacol este o soluţie, să spunem, pentru zilele în care trăim, de a ne aduce împreună într-o astfel de zi de sărbătoare în care ne aducem aminte de cei dragi ai noştri care nu mai sunt printre noi.”

Noi suntem băştinaşi din Cluj, dar stăm în Ungaria şi am venit acum aici special pentru sărbătoarea de luminaţie. Concertul este fantastic, ne place foarte mult, mai ales că mai rar reuşim să auzim asemenea interepretari.”

“E ceva original care nu se face peste tot şi în acelaşi timp mi se pare cel mai frumos mod de a sărbători.”

Oamenii au spus rugăciuni şi au păstrat momente de reculegere în fața mormintelor ornate cu flori şi lumânări. Pentru câteva ore cele mai luminate locuri din oraş au fost cimitirele, iar melodiile interpretate şi luminile candelelor au încălzit sufletele oamenilor.

Se spune că lumânările aprinse vineri îi ajută pe cei plecaţi să găsească drumul spre odihna veşnică.

Astăzi cimitirul central din Cluj va fi o destinaţie turistică, unde se vor organiza tururi ghidate cu ocazia Luminaţiei.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza