Zile decisive pentru pădurile României. Cu cine ”ține” ministrul Mediului?

Zile decisive pentru pădurile României. Cu cine ”ține” ministrul Mediului?
| Foto: Facebook

Industria lemnului, recent amendată cu 25 de milioane de euro pentru practici ilegale, încearcă să blocheze măsurile anti-hoție cerute de activiștii de mediu și care trebuie să intre în vigoare peste câteva zile. 

"Pe 31 ianuarie se împlinește termenul anunțat pentru operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare a materialului lemnos, denumit, pe scurt, SUMAL 2.0. Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reafirmat, într-o declarație publică, că nu va mai exista nicio amânare și că termenul va fi respectat.

Cu toate acestea, activiștii de mediu sunt sceptici. Anul trecut, pe 29 octombrie, fosta conducere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor anunța, printr-un comunicat de presă, că SUMAL 2.0 va fi operaționalizat pe 1 noiembrie. După doar două zile, termenul a fost, iar, amânat.

Pe lângă acest precedent, în care promisiunile publice au fost călcate în picioare de la o zi la alta, reprezentanții unei părți a industriei lemnului și administraților privați de păduri (ajutați, ceva mai discret, și de Romsilva) au exercitat o presiune, în creștere săptămâna trecută, pentru a obține o nouă amânare. Principalele obiecții sunt legate de o așa-zisă ”suprareglementare”, care ar genera proceduri birocratice suplimentare și, implicit, costuri mai mari pentru aceștia.

Culmea e că aceste presiuni s-au intensificat într-o săptămână în care presa a făcut cunoscute amenzile de 25 milioane de euro date industriei lemnului pentru cartelizare. Pe lângă ”cele trei mari” (Holzindustrie Schweighofer, mai nou denumită HS Timber Group, Kronospan și Egger), pe lista firmelor din cartelul lemnului regăsim și numeroase societăți autohtone, ale căror reprezentanți solicită, acum, o nouă amânare a operaționalizării SUMAL 2.0.", scrie activistul de mediu, Mihai Goţiu, pe pagina sa de socializare.

"Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, se află în fața unei decizii definitorii pentru începutul mandatului: va pleca urechea la ”plângerile” industriei lemnului sau își va ține promisiunea făcută celor care luptă împotriva tăierilor ilegale? Vom afla răspunsul în câteva zile", mai menţionează acesta în postarea sa. 

Comenteaza