Ziua decisivă pentru Universitatea Babeş-Bolyai

Ziua decisivă pentru Universitatea Babeş-Bolyai
Cinci candidaţi se înfruntă astăzi în primul tur de alegeri pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai.

Profesorii Cristina Ciumaş, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Decebal-Radu Ciurchea, de la Facultatea de Fizică, Daniel David, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Ioan Aurel Pop, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, şi Enikö Vincze, de la Facultatea de Ştiinţe Europene, sunt cei cinci candidaţi care se luptă pentru a obţine voturile pentru funcţia de rector din partea celor aproximativ 1.500 de electori de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj.

Pe parcursul "campaniei electorale", cei cinci au participat la întâlniri în facultăţi cu cadrele didactice şi studenţii, dar şi la trei dezbateri publice, unde au avut ocazia să îşi prezinte programul managerial, viziunea despre dezvoltarea UBB, precum şi lucrurile care îi recomandă sau nu pentru funcţia de rector al celei mai mari universităţi din Transilvania.

Cristina Ciumaş este cadru didactic la FSEGA din anul 1992, iar în ultimii patru ani a deţinut funcţia de prorector cu finanţarea, administraţia şi relaţia cu economia la UBB. Ciumaş a fost membru, dar şi manager în cadrul mai multor proiecte de cercetare. "Regândirea ofertei educaţionale, a activităţii de cercetare ştiinţifică, restructurarea şi motivarea resursei umane, accentuarea importanţei managementului financiar, a managementului administrativ pe linia gestionării eficiente a resurselor, a eficientizării tuturor activităţilor, revitalizarea relaţiilor UBB cu comunitatea şi cultivarea în cadrul comunităţii noastre a unui spirit academic autentic, întemeiat pe încredere şi dialog, constituie fundamentele programului meu managerial", a scris Ciumaş, în programul managerial pentru funcţia de rector.

Profesorul Decebal Radu Ciurchea, de la Facultatea de Fizică, şi-a început activitatea didactică la UBB în anul 1987, iar programul său managerial are ca motto "Identificarea talentelor şi a ideilor noi". "Mediul academic din România şi din UBB în special este viciat de grupuri infracţionale, care alterează actul educativ şi cercetarea, în principal datorită sumelor mari care pot fi deturnate prea uşor. Aceste grupuri trebuie destructurate şi dizolvate. Universitatea trebuie să-şi dezvolte oferta educaţională în domeniul ştiinţelor aplicate, fie prin dezvoltarea unor departamente proprii, fie prin formarea de consorţii cu alte universităţi, nu neapărat din Cluj sau România", a scris Ciurchea în programul lui managerial.

Daniel David este profesor de psihologie clinică şi psihoterapie, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, preşedintele Colegiului Psihologilor din România filiala Cluj şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România, dar şi profesor la Mount Sinai School of Medicine din New York, SUA. "Modelul de universitate pe care îl propun în acest program este cel humboldtian, dezvoltat ca urmare a unor evoluţii recente (cu elemente antreprenoriale, dar în care «economicul» serveşte viziunii «academicului», şi cu elemente umanist-sociale, reflectate mai ales în stimularea gândirii critice). Este un model academic pragmatic, ţintind excelenţa, alături de folosirea creativă a onorabilităţii academice şi utilizarea reflexivă a tradiţiei universitare. Puţină lume ştie că sistemul american de învăţământ, pe care îl cunosc bine şi ca student, şi ca profesor, este organizat predominant pe model humboldtian", a scris Daniel David, în programul lui managerial. Universitarul promovează şi un program prin care universitatea trebuie depolitizată.

Profesorul Ioan Aurel Pop este absolvent al Facultăţii de Istorie şi cel mai tânăr membru al Academiei Române. Pop este directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar din anul 1984 a devenit cadru didactic la UBB. Academicianul a mai fost directorul Centrului Cultural Român din New York şi directorul Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. "Strategia rectorului nu poate fi alta decât aceea generală a instituţiei, cu marile sale constante, validate de-a lungul timpului şi adaptate realităţilor contemporane. Consider că UBB trebuie să tindă în următorii ani spre o dezvoltare durabilă în cadrul dimensiunilor actuale şi al aceleiaşi structuri pe facultăţi, cu o redimensionare şi fortificare realiste, în funcţie de necesităţi şi de posibilităţi, ale departamentelor", a scris academicianul în proiectul său managerial.

Enikö Vincze este profesor la Facultatea de Studii Europene şi profesează în cadrul UBB din anul 1992. "Respectând diversitatea profesională existentă la Universitatea Babeş-Bolyai, recunoscută drept «instituţie de cercetare avansată şi educaţie», vă sugerez să o dezvoltăm ca o multiversitate de calitate, în care, ca un obiectiv transversal, «predarea şi cercetarea rămân inseparabile cu scopul de a putea servi societatea ca întreg şi de a răspunde nevoilor aflate în schimbare continuă». Recunoscând importanţa misiunii sociale a universităţii, vă propun ca - dincolo de exercitarea autonomiei şi libertăţii academice în vederea asigurării calităţii actului de predare/învăţare şi de cercetare în disciplinele dmneavoastră - să acceptaţi modelul universităţii ca bun public", a explicat Vincze.

Cum se vor desfăşura alegerile la UBB

Procesul de votare a candidaţilor pentru funcţia de rector al UBB va avea loc între orele 09:00 şi 17:00 la sediul Colegiului Academic al universităţii. "De la ora 08:00 vor merge la locul desfăşurării alegerilor 46 de persoane, reprezentanţi de la fiecare facultate şi cercetători, care vor avea la dispoziţie 23 de birouri. Ei preiau dimineaţa buletinele de vot, le numără şi le verifică. Vor fi mai multe urne de vot şi sunt amenajate 14 cabine de votare", a declarat Răzvan Nistor, preşedintele comisiei de alegeri de la nivelul UBB Cluj. Conform acestuia, aproximativ 1.600 de persoane, cadre didactice, cercetători şi studenţi, vor alege noul rector al instituţiei de învăţământ superior. "După încheierea procesului de votare, membrii comisiei de alegeri împreună cu observatorii numiţi de cei cinci candidaţi vor începe procedura de numărare a voturilor, iar apoi vom face publice datele publicându-le pe site-ul universităţii. Pentru a fi ales un rector din primul tur, acesta trebuie să primească 50 plus unu din totalul voturilor valabile exprimate", a explicat Nistor. Comisia de alegeri a luat mai multe măsuri de securitate. Astfel, buletinele de vor au elemente de securitate pentru a nu putea fi falsificate, au aplicată ştampila universităţii, dar şi semnătura lui Răzvan Nistor.

 

 

Comenteaza