Ziua europeană 112, celebrată la Cluj / Jumate din apeluri nu sunt urgențe

Ziua europeană 112, celebrată la Cluj / Jumate din apeluri nu sunt urgențe
| Foto: Consiliul Judeţean

Anul acesta se împlinesc 19 ani de la înființarea în România a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Cu această ocazie, în 11 februrie, clădirea Consiliului Județean Cluj va fi iluminată în roșu. 

„Îndemn clujenii să fie extrem de responsabili atunci când apelează acest serviciu și să conștientizeze faptul că apelurile trebuie efectuate strict pentru urgențe reale. Procedând astfel, pot fi salvate numeroase vieți. În același timp, salut această inițiativă și îi felicit pe oamenii 112, care prin profesionalismul, empatia și eficiența de care dau dovadă, contribuie la salvarea de vieți", a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Mulți oameni apelează 112 fără a avea o urgență

În România, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență a fost înființat în 2004. Serviciul de urgență 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont), în vederea asigurării unei reacții imediate pentru soluționarea urgențelor.

În anul 2018, operatorii 112 au preluat 12.735.836 apeluri dintre care mai multe de jumătate dintre acestea au fost apeluri non-urgențe, potrivit datelor STS.

Cu toate acestea, în anul 2021 au fost cele mai puține apeluri non-urgente de la înființarea serviciului.

Comenteaza