Ziua Franței s-a anulat la Cluj. Consulul francez, către clujeni: “Aveți grijă de voi!”

Ziua Franței s-a anulat la Cluj. Consulul francez, către clujeni: “Aveți grijă de voi!”

Sărbătoarea anuală dedicată Zilei Franței la Cluj-Napoca nu va mai avea loc în 2020, a anunțat consulul Pascal Fesneau.

“Dragi concetățeni, prieteni ai Franței, din Cluj și de pretutindeni, din păcate, celebrarea zilei noastre naționale nu va putea avea loc la Cluj în 2020. Cu toate acestea, Institutul Francez din Cluj, în colaborare cu Clubul Francofon de Afaceri din Cluj și cu Agenția Consulară Franceză din Cluj-Napoca au lansat un concurs online ce se dorește a fi o modalitate ludică de a ne aminti împreună de aceste momente excepționale.

Prin urmare vă încurajez să participați. Ca în fiecare an pe 14 iulie și cu atât mai mult in acest an, să ne amintim de valorile franceze și universale: Libertate, Egalitate și Fraternitate. Continuați să aveți grijă de dvs. și de ceilalți și să ne vedem sănătoși cât mai curând!”, a transmis consulul onorific al Franței la Cluj.

La Paris, Franţa a sărbătorit ziua sa naţională într-un format redus din cauza epidemiei de coronvirus, pentru prima dată după 1945 autorităţile anulând tradiţionala defilare militară de pe Champs-Elysees pentru celebrarea Căderii Bastiliei.

În Piaţa Concordiei au defilat 2.000 de militari, cu jumătate mai puţini decât în mod obişnuit la astfel de festivităţi. În tribune s-au aflat 2.500 de invitaţi, dintre care 1.400 i-au reprezentat pe francezii aflaţi în prima linie a luptei cu epidemia.

În Franța au fost anulate focuri de artificii şi spectacole pirotehnice pentru a se limita aglomerările. Balurile populare şi concertele de cartier prilejuite de Ziua Naţională au fost anulate în cea mai mare parte. Experţii au tras un semnal de alarmă în legătură cu un al doilea val al epidemiei care a costat deja în Franţa 30.000 de vieţi.

Comenteaza