Ziua în care Merkel a făcut istorie la Cluj

Ziua în care Merkel a făcut istorie la Cluj
Cancelarul german a venit în inima Transilvaniei pentru a lăuda modelul multicultural al UBB şi a pune bazele unei noi abordări a relaţiilor dintre România şi Germania în cadrul Europei Unite.
“Angi, te iubim!”, au fost primele cuvinte, în germană, pe care le-a auzit cancelarul federal Angela Merkel la intrarea în Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB), înainte de primirea celei mai înalte distincţii a universităţii: titlul de Doctor Honoris Causa (DHC). Cu aceeaşi căldură a fost întâmpinată şi în Aula Magna a UBB de reprezentanţii lumii academice, ai oamenilor de afaceri şi ai cercurilor diplomatice ori culturale. Cu căldură a vorbit şi Merkel despre Transilvania şi despre UBB.

Cea mai puternică femeie de pe planetă, după cum consideră publicaţia Forbes, a intrat în Aula Magna a UBB însoţită de rectorul universităţii, profesorul Andrei Marga, şi de membrii Senatului Universităţii, pe acordurile “Gaudeamus igitur”, cântat de corurile reunite ale Facultăţilor de Teologie Ortodoxă, de Teologie Greco-Catolică, de Teologie Reformată şi de Teologie Romano-Catolică. “Astăzi (ieri - n. red.), UBB acordă cel mai înalt titlu academic doamnei Angela Merkel, doctor în ştiinţe, cancelarul federal al Germaniei, pentru merite istorice în configurarea unui nou fel de a face politică, în abordarea inovativă a problemelor contemporane şi în consolidarea unităţii europene”, şi-a început alocuţiunea rectorul UBB. De remarcat că toţi vorbitorii şi-au ţinut discursurile în limba germană, mai puţin cancelarul UBB, care a citit proclamaţia de acordare a DHC aşa cum este instituit, adică în latină.

Rectorul UBB s-a referit şi la activitatea politică a cancelarului, şi la rolul jucat de Merkel în construcţia europeană şi globală. “Astăzi, sub numele doamnei Angela Merkel se adună intervenţii energice, de importanţă crucială pentru orientările Germaniei, ale UE şi ale lumii de astăzi. Sintagmele ce-i rezumă vederile - «Fără libertate nu este nimic!», «libertate în răspundere», «educaţie pentru toţi», «Ştiinţa autentică nu poate fi separată de etică», «Trebuie să devenim mai luptători», «Germania poate mai mult», «Acolo unde suntem noi este centrul», «Să înaintăm în deschidere!», «Germania nu va lăsa niciodată singur Israelul» - aceste sintagme, aşadar, sunt grăitoare prin ele însele şi i-au procurat prestigiu. Actualul cancelar german, doamna Angela Merkel, marchează, prin deciziile şi acţiunile Domniei Sale, în mod benefic, istoria germanilor de astăzi şi a devenit reper pentru acţiune în Europa şi în lume”, a conchis Marga.

Laudatio pentru Angela Merkel a fost prezentată de decanul Facultăţii de Studii Europene, profesorul Ladislau Gyemant, care, după ce a evocat activitatea ştiinţifică şi politică a cancelarului federal, a declarat: “În opinia noastră, ceea ce conferă soliditate, forţă şi capacitate de atracţie programului politic propus şi susţinut de dna cancelar este aliajul rar întâlnit şi mai preţios între ataşamentul faţă de valori fundamentale, fermitatea principiilor, respectiv pragmatismul raţional şi lucid, capacitatea deosebită de a realiza deciziile de compromis care să permită transpunerea lor în viaţă, într-o formulă posibilă şi necesară. Aceste valori pot fi sintetizate în conceptele-cheie de libertate, responsabilitate, solidaritate, respect necondiţionat al drepturilor şi demnităţii umane”.

Momentul solemn al citirii proclamaţiei, asigurat de conferenţiarul Radu Catană, cancelar general al UBB, a fost urmat de înmânarea diplomei de către rectorul Marga, pe fondul muzical al “Vivat Doctor Honoris Causa”. Angela Merkel şi-a început discursul:

“Este o onoare deosebită să accept acest titlu al Universităţii «Babeş-Bolyai» din Cluj. Universitatea din Cluj este un exemplu înspre ce tindem în Europa, contribuie la conceptul de unificare europeană. Multiculturalitatea e o instituţie aici.”

“Minoritatea germană a îmbogăţit cultural şi economic această zonă a României. Mulţumirile noastre îi vin domnului Andrei Marga, care a încurajat dezvoltarea învăţământului în limba germană la Universitatea «Babeş-Bolyai»”.

“România este un partener echitabil în Europa, cu care avem multe obiective în comun. Unul dintre acestea este cel de vecinătate în partea estică a Europei. Aici, după 20 de ani de la sfârşitul divizării europene, trebuie să abordăm conflictele existente cu un nou elan. Cred că trebuie să rezolvăm problemele din Balcanii de Vest, între Moldova şi Transnistria, europenii sunt rupţi de aceste probleme şi cred că noi, cu toţii, avem o răspundere pentru a acţiona împotriva neîncrederii şi să depăşim elementele de divizare. Împreună, în UE, cu alţi parteneri, putem să soluţionăm conflictul din Transnistria”.

“Strategia dunăreană, cooperarea Mării Negre, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic, acestea sunt instrumente în care România, cu experienţa sa, poate aduce creativitate”.

“Cele trei popoare care au influenţat istoria din ultimul mileniu a Transilvaniei convieţuiesc paşnic aici”.

“Aici, la Cluj, ne aflăm într-un oraş al acestei regiuni frumoase şi m-aş fi dus şi mai departe, după acest sejur, la Sibiu. Data viitoare voi merge acolo, în centrul minorităţii germane din Transilvania. Din lipsă de timp va trebui să amân”.

“România şi Germania au un mare interes ca Uniunea Europeană să fie consolidată, întărită ca o alianţă cu destin comun. Ţinând cont de ciza economică şi financiară de anul trecut, este o provocare care cere eforturi în continuare”.

“Germania este cel de-al treilea investitor în România, unde sunt 17.000 de firme cu capital german”.

Se cântă “Oda Bucuriei” în limba germană. Senatul şi Merkel ies în aplauzele asistenţei. Merkel este primită din nou cu aplauze şi în stradă.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Comenteaza