Ziua Internațională a Femeii. Istoria zilei de 8 Martie

Ziua Internațională a Femeii. Istoria zilei de 8 Martie
| Foto: fabricatinromania.info

În prezent, o zi a bucuriei pentru toate femeile, istoria zilei de 8 martie este legată de lupta pentru drepturi civile.

Pentru femeile din ziua de azi, 8 martie este ziua în care primesc flori şi diferite cadouri și sunt sărbătorite de cei dragi și apropiați, o sărbătoare a feminității pe întreg globul. Dar Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi,

În 1908,15.000 de femei muncitoare la New York au ieșit în stradă cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie.

Apoi, în 1910, la a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare de la Copenhaga, Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor. Cele peste 100 de femei din 17 ţări care au participat la conferinţă, reprezentând sindicate, partide socialiste, cluburi de femei angajate şi incluzându-le pe primele trei femei alese în Parlamentul Finlandei, au aprobat în unanimitate idea.

Astfel, în urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.

În apropierea Primului Război Mondial și rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie.

De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an,

Astfel, 1975 a fost declarat „Anul Internaţional al Femeii” de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de mai multe ţări, care o consideră sărbătoare oficială.

Pe 8 martie se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor - soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

2020: Mesajul ONU: #GenerationEquality

Campania „Generaţia egalitate” uneşte persoane de toate genurile, vârstele, etniile, rasele, religiile şi din toate ţările pentru a întreprinde acţiuni care să ducă la lumea de egalitate între genuri.

„2020 e un an esenţial pentru egalitatea între genuri. Beneficiile egalităţii între genuri nu sunt legate numai de femei şi fete, ci de toţi cei ale căror vieţi vor fi schimbate de o lume mai dreaptă care nu lasă pe nimeni în urmă. Este anul pentru Generaţia Egalitate”, a arătat într-un mesaj oficial Phumzile Mlambo-Ngcuka director general al Entitatea Naţiunilor Unite pentru egalitatea de gen şi emanciparea femeilor (UN Women).

Comenteaza