Ziua Porților Deschise la unul dintre cele mai frumoase castele din Cluj. Care este programul

Un castel unic în România, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, și care se află în județul Cluj, își va deschide porțile pentru publicul larg. De asemenea, sunt plănuite diverse activități.

Fundația Transilvania Trust va organiza din nou, în data de 1 iunie 2023, între orele 10.00 și 17.00, Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida.

Programul include vizite ghidate în limbile română și maghiară, activități pentru copii și o expoziție interactivă intitulată Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy.

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Miklós Bánffy, în aripa neogotică, recent renovată, a clădirii principale se deschide publicului o expoziție care prezintă cele mai importante momente din viața și activitatea contelui.

  • 10.00 – 17.00 Expoziții: Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy – aripa de vest a clădirii principale (max. 10 persoane concomitent); Experience Room – turnul corpului bucătăriei (max. 5 persoane concomitent);
  • 11.00 – 14.00 Activități pentru copii: decorare de turtă dulce, jocuri de societate, pictură pe față – curte;
  • 12.00 Vizită ghidată în limba română – pornire de la poartă;
  • 13.00 Dans renascentist pentru copii și adulți – curte;
  • 14.00 Demonstrație de meșteșuguri tradiționale – curtea de onoare;
  • 15.00 Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la poartă;
  • 16.00 Dans renascentist pentru copii și adulți – curte.

După ’90 Fundația Transylvania Trust a preluat prin concesiune castelul (retrocedat în 2007 familiei Bánffy), și o campanie de restaurare și revitalizare continuă și în prezent.

Atestat documentar în 1263, domeniul de la Bonțida intră în posesia familiei Bánffy în 1387 ca donație de la regele Sigismund de Luxemburg, aflându-se în proprietatea familiei până la naționalizare.

Începuturile construcției castelului nu sunt cunoscute în totalitate dar într-o primă fază s-a ridicat aici un conac, care între 1668-1674 a fost fortificat de către Dénes (Dionisie) Bánffy, cumnatul principelui Mihai Apafi I, cu un zid de incintă patrulater, întărit la colțuri cu turnuri circulare, respectiv cu un turn de poartă pe latura estică a incintei. După execuția în 1674 a lui Dénes, lucrările de construcție au fost continuate de fiul acestuia, György (Gheorghe), potrivit Banffycastle.ro.

În 1735 castelul renascentist a fost moștenit de Dénes Bánffy, care după o perioadă petrecută la curtea din Viena s-a întors acasă în 1747 ca Marele Comis al împărătesei Maria Terezia și a inițiat o amplă transformare în stil baroc a ansamblului.

Ultimii trei proprietari, printre care și scriitorul politician Miklós Bánffy, au încercat să păstreze castelul în starea în care l-au moștenit. La începutul anilor 40, aripa de nord a castelului a fost utilizată ca spital militar și magazie de către trupele naziste, care l-au incendiat odată cu retragerea din România.

Comenteaza