Ziua Unirii Principatelor la Cluj: cum va fi sărbătorită

Ziua Unirii Principatelor la Cluj: cum va fi sărbătorită
Autoritățile locale organizează duminică o serie de manifestări speciale, dedicate aniversării a 157 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Duminică, 24 ianuarie, de la ora 12:30, va avea loc tradiționala ceremonie militară și religioasă de
depunere de coroane, jerbe și buchete de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment organizat de Instituia Prefectului județului Cluj.

Programul va începe cu prezentarea onorului și salutul drapelului de lupt, va continua cu intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios și se va sfârși cu defilarea gărzii de onoare.

În Piața Unirii, de la ora 16:00, clujenii vor putea asista la un spectacol folcloric susținut de Ioana Şteţco, Ionuţ Koblicska, Vlăduţa Lupău, Silviu Adrian Popa, Lucia Potra, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan", Amalia Chiper, Felix Gălan, Ioan Dordoi, Adriana Anghel, Tudor Furdui Iancu și Ovidiu Purdea Someş. Artiștii vor fi acompaniați de  Orchestra „Regal Transilvan".

Programul dedicat zilei de 24 ianuarie se va încheia cu un spectacol de artificii, programat să aibă loc la ora 20:00, tot în Piaţa Unirii.

De asemenea, pe tot parcursul acestei zile intrarea pe patinoarul amenajat în centrul municipiului va fi liberă, seriile începând la orele 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:30 și 20:30.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unirea statelor Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Comenteaza