6% dintre italieni cred că nu există COVID. Tot atâția cred că Pământul este plat

6% dintre italieni cred că nu există COVID. Tot atâția cred că Pământul este plat
| Foto: https://www.politico.eu/

O statistică efectuată de curând în Italia arată că procentul italienilor care nu cred că există Covid este de 6%. Interesant e că tot 6% dintre italien cred că Pământul este plat. 

Aproape trei milioane de italieni sunt de părere că nu există Covid-19, arată un studiu realizat de Censis, un institut de cercetări socio-economice, iar unul din trei cetățeni din Peninsulă spune că vaccinarea este un experiment, relatează libertatea.ro

Un studiu extins la nivel național în Italia dezvăluie care este procentul iraționalului în gândirea societății. „Pe lângă majoritatea rațională se distinge și o undă de irațional. Vorbim de somnul rațiunii și evadarea în gândirea magică, vrăjitorie și șamanism”, spun cercetătorii care au lucrat la raportul anual Censis.

Aproape 6% dintre italieni, adică în jur de 3 milioane, cred că nu există Covid. Iar 5,8% sunt convinși că Pământul este plat. „Se observă o disponibilitate irațională către a crede în superstiții din perioada premodernă, preconcepții antiștiințifice și teorii fără fundament, speculații complotiste”, adaugă sociologii italieni. 

Sociologii au plecat de la următoarele statistici:
20% dintre italieni cred că 5G este un instrument sofisticat care controlează mințile oamenilor;
aproape 6% cred că Pământul este plat;
10% sunt convinși că omul nu a fost niciodată pe Lună;
40% cred în teoria „Marii înlocuiri” (teorie lansată de extrema dreaptă potrivit căreia populația europeană va fi înlocuită de o populație neeuropeană, formată în special de arabi).

În Italia, discuția despre substituirea populației a fost alimentată și de mișcări de stradă organizate de partidele extremiste de dreapta. Sociologii explică faptul că nu doar pandemia este de vină pentru gândirea irațională din populație, ci e vorba de un proces îndelungat, determinat de faptul că s-a investit mai mult în tehnologie și inovație, și mai puțin în politici sociale.

Comenteaza