A 25-a zi de război în Ucraina. Bombardamente ruse continuă în mai multe orașe

A 25-a zi de război în Ucraina. Bombardamente ruse continuă în mai multe orașe
| Foto: digi24.ro

În cea de-a 25-a zi de război în Ucraina, orașele sunt în continuare amenințate de atacurile armatei rusești.

În 18 zone s-au auzit raiduri aeriene și bombardamente sâmbătă noaptea. Și Harkov continuă să fie bombardat de artilerie şi mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara.

Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în conflictele din jurul orașului, de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, spun autorităţile locale.

Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video.

71 de copii dintr-un orfelinat din nord-estul Ucrainei au fost evacuați și transportați într-o zonă sigură, după ce au stat două săptămâni în subsolul unei clădiri pentru a fi protejați de bombardamentele ruse.

Copiii, care au toți mai puțin de patru ani, au fost salvați din Sumî și scoși în afara zonei unde se dau lupte grele. Ei au ieșit pe un coridor umanitar, a anunțat guvernatorul regiunii, potrivit BBC.

 
„Aproape două săptămâni s-au ascuns în adăpost. Cei mai mulți dintre acești copii care nu au părinți au nevoie în permanență de asistență medicală”, a declarat guvernatorul.

El a mai spus că foarte repede au fost găsite persoane din alte țări dispuse să aibă grijă de copii. De asemenea, câțiva dintre ei vor primi tratament de specialitate la un spital din Kiev.

„Recunoștința mea sinceră merge către cei care găzduiesc acești copii”, a mai precizat guvernatorul.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj public, în care spune că ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani, iar asediul pe care militarii ruși îl fac la Mariupol va rămâne în istorie pentru secole.

„Să faci asta unui oraș pașnic, să faci ceea ce ocupanții au făcut, este teroare care va fi amintită peste secole”, a spus Zelenski, potrivit digi24.ro

Comenteaza