A cucerit de 10 ori Everestul, dar a sfârșit pe un munte mai mic

A cucerit de 10 ori Everestul, dar a sfârșit pe un munte mai mic
| Foto: MyGoodImages - Depositphotos.com

Un alpinist din Irlanda de Nord a murit în timp ce cobora de pe vârful celui de-al zecelea cel mai înalt vârf din lume, iar un alpinist indian este dat dispărut pe acelaşi munte, au anunţat marţi oficiali din domeniul alpinismului.
 

Noel Hanna, care escaladase de 10 ori muntele Everest, a escaladat luni vârful Annapurna, situat la 8.091 de metri, în vestul Nepalului, şi a murit peste noapte în tabăra IV, după ce a coborât de pe vârf.
 
Yubaraj Khatiwada, un oficial al Departamentului de Turism, a declarat că circumstanţele morţii lui Hanna sunt neclare, potrivit CNN citat de Mediafax
 
El a precizat că un alpinist indian, care a căzut într-o crevasă în partea inferioară a vârfului Annapurna, este dat dispărut de luni. Alţi doi alpinişti indieni, care au fost surprinşi de vremea rea în timp ce escaladau Annapurna, erau în curs de salvare, au declarat oficialii companiei de drumeţii.
 
Vârful Annapurna din vestul Nepalului, escaladat pentru prima dată de francezul Maurice Herzog la începutul anilor 1950, este considerat periculos din cauza riscului de avalanşe frecvente.
 
Cel puţin 365 de persoane au escaladat Annapurna şi peste 72 au murit pe munte, potrivit oficialilor din domeniul drumeţiilor.
 
Săptămâna trecută, trei alpinişti nepalezi sherpa au murit după ce au fost loviţi de un serac de gheaţă în părţile inferioare ale Muntelui Everest.
 
Nepalul are opt dintre cei mai înalţi 14 munţi din lume. Escaladarea vârfurilor himalayene şi drumeţiile pe dealurile de la poalele acestora sunt sporturi de aventură populare, precum şi o sursă de locuri de muncă şi de venituri pentru această ţară, care se află între China şi India.

Comenteaza