A fost evaluat Colosseumul. Cât costă celebrul monument istoric al Imperiului Roman? „Este esenţial ca monumentul să fie consolidat în continuare, inclusiv prin PNRR”

A fost evaluat Colosseumul. Cât costă celebrul monument istoric al Imperiului Roman? „Este esenţial ca monumentul să fie consolidat în continuare, inclusiv prin PNRR”
| Foto: Gladkov - Depositphotos.com

Colosseumul ar avea o valoare de aproape 77 de miliarde de euro, contribuind cu 1,4 miliarde de euro la economia italiană în fiecare an.
 

Numai aşa-numita „contribuţie economică a operaţiunilor" (bilete şi anexe) are o valoare de 100 de milioane de euro în fiecare an, potrivit unui studiu realizat de Deloitte, citat de Repubblica.

La acestea, însă, trebuie adăugată mai întâi valoarea economică a turismului „indus”, pe care Deloitte o calculează la 1,3 miliarde de euro pe an, având în vedere numărul turiştilor care aleg Roma tocmai pentru a vizita Colosseumul.

La contribuţia de 1,4 miliarde de euro adusă PIB, firma de consultanţă adaugă o altă valoare, pe care o numeşte „valoarea de utilizare indirectă", care este practic echivalentă cu creşterea valorii de piaţă a bunurilor imobiliare.

Dacă se ia în considerare că preţul suplimentar pentru a locui într-o casă din zonă este de aproximativ 2.000 de euro pe metru pătrat, valoarea totală a acestei zone ajunge la 400 de milioane de euro.

„Colosseumul", explică Marco Vulpiani, partener şi şef al departamentului de evaluare al Deloitte, „este un simbol de interes global. Numai în 2019, peste 7 milioane de oameni din întreaga lume au vizitat Colosseumul”.

La valorile calculate trebuie însă adăugată aşa-numita valoare de existenţă a bunului, cea legată de percepţia monumentului în imaginaţia cetăţenilor din întreaga lume. Pe baza unei serii de calcule complexe care iau în considerare şi ponderea pe care Colosseumul o are în alegerea de a vizita Italia, "valoarea sa de existenţă" poate fi estimată la 75,7 miliarde de euro.

Şi din acest motiv, subliniază raportul, „este esenţial ca monumentul să fie consolidat în continuare, inclusiv prin PNRR”.

Comenteaza